Na Startupu nejvíce zaujal cyklostan dvou studentek. Jednou z nich je posluchačka OPF Karviná Petra Krhutová

úterý 7. března 2017 6:06 Autor: Martin Kůs

OSTRAVA, KARVINÁ - Jízdní kolo a stan má doma prakticky každý. Není také určitě výjimkou, že oba tyto předměty majitelé používají na svých cestách. Ale koho z nás napadlo použít je společně? Prostě si udělat stan z jízdních kol. Přesně takový nápad dostaly Helena Záleská z Ostravské univerzity a Petra Krhutová, posluchačka Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné.

2017 03 Startup 1Jejich cyklostan, jak můžeme na řídítka obráceným kolům nesoucím stanový dílec říkat, zaujal.  Bylo to ve finále čtvrtého ročníku ostravského akceleračního programu podpory podnikání Green Light, takzvaného Startup Show 2017, který letos hostila Vysoká škola báňská - Technická univerzita v Ostravě. Z celkových padesáti sedmi přihlášených projektů se do finále dostalo jedenáct a mezi nimi zaujaly nejvíc dva - cyklostan a svítící kapalina.

Jak už to bývá, dobrý nápad přišel poté, co se ukázala nedokonalost stávající praxe. Obě dámy sami cestují po rodných hroudách na kolech a také ony na toulkách usínaly pod stanem s obavami, že kola, sice uzamčená, ale přesto někde venku nehlídaná, nemusí ráno být tam, kde večer. Najít na trhu stan, který by byl jednak lehký a skladný kvůli cestování a současně i dostatečně velký, aby ukryl i kola, se jim nepodařilo. Kdy přesně přišel nápad použít kola jako podpěrné konstrukce pro stanový dílec už ani sami neví, ale důležitější je, že přišel. Mohou tak usínat s klidem, že kola jsou chráněna před deštěm a ještě je prakticky nemožné je odvézt či odnést tak, aby se neprobudily. 
2017 03 Startup 3 Výhodou je, že pod konstrukcí se vyspí obě dvě a ještě zbývá místo na batoh nebo jiné zavazedlo.  
Že to byl výtečný nápad potvrdili i návštěvníci ostravského Start Up Show, kteří si sami mohli prototyp cyklostanu prohlédnout, vyzkoušet a vyjádřit se k němu - tím, že oběma mladým vynálezkyním udělili cenu publika.

Dámy si svůj vpravdě geniální nápad pojistily. Poté, co si ověřily, že nic podobného ve světě ještě nikdo neregistroval, nechaly si svůj cyklostan patentově chránit a chystají se jej testovat. Poté se snad dostane do výroby a v příštím roce na trh. Prý již také vstoupily do jednání s americkým investorem, a tak by se značka Tike brzy mohla stát hitem mezi cykloturisty. A možná, že nejen mezi nimi.

2017 03 Startup 4

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015