Slezská univerzita bude hostit Konferenci k Cílům trvale udržitelného rozvoje

pondělí 28. května 2018 9:08 Autor: Martin Kůs

2018 05 OSN budova

 

OPAVA - Ani v období přípravy studentů na ročníkové a státní závěrečné zkoušky Slezská univerzita v Opavě nezapomíná na další ze svých úkolů – tzv. třetí roli vysokých škol. Předposlední květnový den tak poskytne zázemí Opavskému zastupitelstvu dětí a mládeže (OZDM) a jeho Konferenci k Cílům trvale udržitelného rozvoje. Konferenci, zaštiťující pražskou kanceláří OSN, svým slovem otevře rektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja.

Logo OSNKvalitní vzdělání nebo odpovědná konzumace a produkce. To jsou jen některé z Cílů trvale udržitelného rozvoje, které v roce 2015 stanovila OSN jako mety, kterých je třeba dosáhnout, abychom zachovali planetu Zemi a život na ní. Členové Opavského zastupitelstva dětí a mládeže (OZDM) se rozhodli přiblížit některé z cílů tzv. Agendy 2030 svým vrstevníkům.

"S myšlenkou konference o trvale udržitelném rozvoji jsme přišli po absolvování Evropského sympozia ve Španělsku. Téma jsme si vybrali, protože cítíme, že je důležité seznámit děti s těmito oblastmi a informovat je o problémech, které se dotýkají celého světa," uvedla předsedkyně OZDM Michaela Škrbelová. Podle jejích slov je to první velký projekt, do kterého se spolu s dalšími členy parlamentu pustila.

Z celkem 17 cílů stanovených OSN si organizátoři konference vybrali kromě tématu Kvalitního vzdělání a Odpovědné konzumace a produkce i Život na souši a Mír, spravedlnost a silné instituce. O jednotlivých tématech budou s dětmi 7. a 8. tříd, pro které je setkání především určeno, diskutovat například Michal Broža z Informačního centra OSN v Praze, Natálie Bernard, projektová manažerka charitativních obchůdků Moment a propagátorka trvale udržitelné módy a Jiří Krist z Místní akční skupiny Opavsko. Připojit se k diskutujícím o otázkách trvale udržitelného rozvoje planety Země a života na ní můžete i vy.

Konference, která bude mít interaktivní podobu, se uskuteční 30. května v budově rektorátu Slezské univerzity v Opavě (Na Rybníčku 626/1), a to ve dvou blocích - od 8.30 do 10.30 pro první skupinu škol a pak od 11.00 do 13.00 hodin pro další skupinu.

Na přípravě konference spolupracuje také Velvyslanectví Švédska, které zapůjčilo obří nafukovací zeměkouli, která se bude vznášet v místě bývalé opavské synagogy a Statutární město Opava, kdy záštitu přijal také náměstek primátora města Opavy Dalibor Halátek.

2018 05 30 Konference udrzitelnost

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015