Představitelé Slezské univerzity a Statutárního města Opava se sešli u jednacího stolu, hovořili o vzájemné spolupráci

čtvrtek 4. prosince 2014 7:17 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA – První oficiální setkání s novým vedením Statutárního města Opava mají za sebou představitelé Slezské univerzity (SU) a jejích součástí. K vzájemnému seznámení se a diskusi o možnostech spolupráce mezi oběma subjekty se sešli 2. prosince v zasedací místnosti rektorátu univerzity.

Jednání bylo přítomno kompletní užší nové vedení města, tedy primátor  Bc. Martin Víteček a jeho tři náměstci Mgr. Simona Bierhausová, Mgr. Dalibor Halátek a Josef Stiborský. Za hostitele byl přítomen rektor SU prof. PhDr. Rudolf Žáček, Dr., prorektoři prof. RNDr. Miroslav Engliš, DrSc., PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., a doc. RNDr. František Koliba, CSc., kvestor SU Ing. Jaroslav Kania a předseda Akademického senátu SU Mgr. Petr Slováček, Ph.D. Jednotlivé fakulty pak reprezentovali jejich děkani v doprovodu tajemníků.  

Foto: Martin KůsPo přivítání hostů rektorem SU prof. Žáčkem představil doc. Koliba hostům aktivity univerzity v oblasti operačních programů a projektů v letech 2007-2013, včetně prezentace pěti již realizovaných společných projektů města a univerzity, a nastínil možnosti, které by intenzivnější spolupráce mezi univerzitou a městem přinesly, ať už v oblasti dotační politiky EU či ve vztahu k organizacím města, zejména jejích vzdělávacím zařízením. Na něj přímo navázal prof. Engliš, který označil SU za renomované pracoviště v řadě oborů s významným potenciálem odborníků a střediskem kvalifikovaných lidských zdrojů. Jeho slova doplnil rektor prof. Žáček, když připomněl velmi dobré styky univerzity se zahraničními partnery, zejména kontakty se samosprávnými orgány polských a slovenských měst a univerzit, a z toho plynoucí zajímavé možnosti využitelné pro město Opavu. Vedení města upozornil na význam platformy spolupráce v rámci Konference rektorů slezských univerzit, spolupráce univerzitních historiků v oblasti výzkumu a archeologie či práci na Encyklopedii Slezska jako nositelce rozvoje turistických a rekreačních aktivit.

Dr. Dluhošová následně seznámila přítomné s oblastí celoživotního vzdělávání a univerzity třetího věku, které vnímá jako službu regionu v rovině vhodného využívání volného času seniorů.

Foto: Martin KůsPodobně pak představili své fakulty také jednotliví děkani. Navrhli, čím by tyto součásti mohly přispět a podporovat snahy opavské Hlásky. Například děkan Fakulty veřejných politik (FVP) doc. PhDr. Dušan Janák, Ph.D., zdůraznil možnosti využití potenciálu studentů a pedagogů pro rozvoj města, zejména úzké propojení výukové teorie s praxí. Navrhl možnosti prohloubení dosavadní spolupráce v oblasti komunitního plánování, spolupráce s charitou, která by se vytvořením praktikantských míst mohla stát významným místem praxe studentů a řadě dalších možností, zahrnujících např. poradenské místo první pomoci, poradnu zdravé výživy, realizaci preventivních akcí pro veřejnost či společné společensko-kulturní aktivity v mezigenerační ose senioři - studenti. Za významný krok ve vztazích k městu považuje děkan FVP blížící se schválení Joint Degree programu, kterým se fakulta více otevře světu a tím umožní poznávat Opavu také svým zahraničním partnerům.
 
Prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc., děkan Filozoficko-přírodovědecké fakulty, se zaměřil na fakultu jako nositele vědeckých aktivit užitečných také pro město. Seznámil zástupce vedení Opavy s aktivitami jednotlivých fakultních pracovišť i možnostmi, které jejich odbornosti skýtají. Zejména u umělecky zaměřených oborů zdůraznil praktičnost, stejně jako možnosti vstupu do kulturního života města. „Domnívám se, že se oboustranně osvědčuje spolupráce s opavskými středními školami, zejména se Slezským gymnáziem,“ řekl mimo jiné prof. Stuchlík ve chvíli, kdy konkrétně hovořil o oboru Monitorování životního prostředí a jeho pomoci Opavě při zvyšování kvality života.

Studijní a vědecký potenciál Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné představil rovněž její děkan doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D. I když jsou veřejné aktivity zaměřeny převážně na sídla v karvinském okolí, mohou být využívány také v Opavě, nebo alespoň mohou sloužit jako inspirace k spolupráci. Takovou inspirací by se mohl stát projekt Business Gate, který strukturálně postihuje celý Moravskoslezský kraj v poradenské činnosti začínajícím podnikatelům či na něj přímo navazující projekt Tematikon, kdy studenti zpracovávají odborná témata zadaná zvenčí. Také děkan Tuleja navrhl některé konkrétnější kroky. Za oboustranně přínosné označil například městem hrazenou část poplatků studentům univerzity třetího věku podobně, jak to v podpoře celoživotního vzdělávání svých občanů praktikuje např. Orlová, nebo možnosti spolupráce s nadací BezMámy, kterou by vedle Karviné mohla využívat také Opava.

Jednání se zúčastnil také zástupce studentů Bohuslav Holzäpfl, člen Studentské komory Akademického senátu SU, jenž tlumočil vedení města Opavy několik přání svých spolužáků. Jde zejména o umožnění parkování ve městě možností zakoupení abonentních karet a podporu města vůči akcím pořádaným studenty, např. majálesu.

Ač to zatím z textu vypadá, setkání nebylo monologem zástupců univerzity, ale aktivním dialogem mezi oběma stranami.  

Primátor města Bc. Martin Víteček informoval své hostitele o možnostech, které skýtá areál Dukelských kasáren a o budoucí diskusi, která by měla najít jejich vhodné využití. Dotkl se také možností spolupráce městské Knihovny Petra Bezruče s univerzitní knihovnou a kladně se vyjádřil také na adresu vzájemné podpory propůjčování prostor k akcím druhé strany. Informoval také své partnery, že město schválilo univerzitě podporu ve výši 300 tisíc korun a i nadále hodlá podporovat publikační a další aktivity SU. Naopak sám se zajímal o další osudy univerzitní budovy v Hauerově ulici, kde by mělo vedle prostorného sálu vzniknout především zázemí pro umělecky zaměřené obory. Neopomenul také otázku přilehlé chovné stanice rybářského spolku, kdy celou kauzu označil za ukázku nedobré spolupráce a projevil lítost nad tím, že celá záležitost vrhla na SU negativní světlo. Zaujat byl i některými návrhy, které si nechal vysvětlit podrobněji s tím, že navrhuje jednotlivé podněty zpracovat a vytvořit vhodné plány oboustranně vhodné spolupráce.

Své zkušenosti z konkrétní spolupráce s univerzitními pracovišti, zejména Ústavem lázeňství, gastronomie a turismu, oborem Audiovizuální tvorba a obory vyučovanými na Fakultě veřejných politik, deklaroval náměstek Dalibor Halátek. Navrhl také, že za velmi vhodnou by považoval spolupráci univerzity se základními školami. Jako oblasti takové spolupráce označil zdravovědu či doučování dětí se specifickými potřebami.

Na primátora bezprostředně navázal náměstek Josef Stiborský, který ocenil řadu podnětů a přislíbil, že na půdě radnice promyslí oblasti spolupráce tak, aby jejich realizace byla v co možná nejbližším časovém horizontu.  

Na závěr setkání si vzal slovo opět rektor SU prof. Rudolf Žáček a se souhlasem všech přítomných konstatoval, že jak Slezská univerzita, tak Statutární město Opava mají chuť a ochotu ke spolupráci. „Přínos takové spolupráce pro univerzitu považujeme za jednu z klíčových. Univerzita potřebuje své aktivity prezentovat vůči veřejnosti, ale také vůči státním orgánům, aby se mohla opřít o zázemí, které má,“ řekl mimo jiné.

Návrhy a podněty, které z obou stran na setkání zazněly, budou jedním z podkladů pro přípravu memoranda o spolupráci mezi Slezskou univerzitou a Statutárním městem Opavou.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015