Sdružení BezMámy navázalo spolupráci se Slezskou univerzitou a představí se studentům

pondělí 8. prosince 2014 7:03 Autor: Martin Kůs

Foto: Archiv o. s. BezMámy

KARVINÁ – Občanské sdružení BezMámy už dávno není se Slezskou univerzitou propojeno jen osobou svého předsedy Mgr. Tomáše Gongola, Ph.D., jinak proděkana pro studijní a sociální záležitosti Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné (OPF). Na aktivitách sdružení se různým způsobem podílí řada dalších, včetně studentů a absolventů. Zářným příkladem mohou být například Alena Zapletalová a Jan Dittrich, kteří byli hodně viditelní při letní Sbírce pro Afriku s podtitulem Pošli to dál, určené centru pro sirotky v africké Tanzanii. Toto centrum bylo postaveno a je provozováno právě občanským sdružením Bez mámy.

Foto: Archiv o. s. BezMámyZatímco Alena se v těchto dnech již připravuje na závěr zimního semestru svého studia, Jan, jako čerstvý absolvent, se naplno věnuje práci pro sdružení. Také jeho zásluhou tak vzniká nové dobrovolnické centrum, které má své zázemí přímo na OPF, konkrétně v budově na Žižkově ulici. Zde jsou „bezmámovci“ (jak si říkají) přítomni každý všední den s výjimkou pátku od 8 do 16 hodin.

V úterý 9. a ve středu 10. prosince, od 9 do 13 hodin se pak lidé z BezMámy dočasně zabydlí také v prostoru foyer OPF. Uskuteční se zde informační setkání o. s. BezMámy se všemi, komu osudy dětí na černém kontinentu nejsou lhostejné.

Logo sdruženíObčanské sdružení BezMámy vzniklo v roce 2006 z iniciativy Ondřeje Horeckého. Současné sídlo je umístěno v Nošovicích a předsedou je Mgr. Tomáš Gongol, Ph.D., jinak proděkan Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné.
Základním cílem sdružení je pomoc a podpora dětem v Africe, zvláště sirotkům, zejména v oblastech, kde populaci dospělých ničí epidemie HIV/AIDS. Po smrti rodičů se o sirotky starají nejbližší příbuzní, ale ti se zvýšenými nároky zpravidla jen propadají do začarovaného kruhu chudoby. Aktivity sdružení tak nejsou přímo cílené na konkrétní pomoc, ale jedná se o komplexní snahu řešení problému sirotků a potřebných v Africe. Při tom je důraz přikládán také výchově a vzdělání, neboť tu nejde pouze o to, aby děti přežily, ale také o to, aby se samy staly přínosem pro rozvoj společnosti. Cílem je naučit děti soběstačnosti pro další život, umožnit jim vzdělávání v dětství a následně podpořit při učení se řemeslu či ve studiu. Zkrátka, aby jednou dokázaly postavit dům, osadit pole a vychovat své děti.
V uplynulém období se sdružení podařilo vybudovat, vybavit a zprovoznit ve vesnici na jihu Tanzanie Mahango Centrum pro sirotky. Toto centrum i nadále podporuje.
Svoje aktivity se snaží podpořit sdružení BezMámy nejen veřejnou sbírkou, ale i dlouhodobými aktivitami, například internetovým obchodem s africkým domorodým uměním či prodejem kávy.

„Chceme se touto cestou představit především studentům, zaměstnancům a pedagogům a ukázat jim, kdo jsme a co děláme,“ říká k akci Jan Dittrich a pokračuje: „Rádi bychom takto nejen získali další ochotné dobrovolníky a podporovatele, ale také chceme blíže představit aktivity sdružení v Tanzanii, ukázat lidem, co se nám už v Africe podařilo a seznámit je také s tím, co všechno děláme tady v České republice a jak se každý z nás může k dobré myšlence pomoci přidat,“ vysvětluje smysl akce Jan Dittrich.
Zájemci se tak mohou setkat nejen s lidmi, kteří se pro tanzanské děti angažují, ale prohlédnout si fotografie, či umění Tinga Tinga, které z této země pocházejí, pochutnat si na “férové“ kávě, něco dobrého zakousnout a také si zasoutěžit o zajímavé ceny. „Jedním z našich partnerů je karvinský FAIR Coffee&Food, kde si už teď mohou lidé obrázky a obrazy prohlédnout (i zakoupit) při dobré kávě. A právě tuto kávu bude také možné ochutnat na akci ve foyeru OPF,“ zdůrazňuje Jan.

Podpořit aktivity sdružení zdaleka není jen o tom dávat peníze a věřit, že se dostanou tam, kam by měly. Pokud už se tak někdo rozhodne, má jistotu, že jeho příspěvek opravdu doputuje až k dětem do Centra pro sirotky ve vesnici Mahango. O. s. BezMámy se totiž nespoléhá na žádné zprostředkovatele, ale jeho lidé vždy osobně doprovází peníze i materiální pomoc až na místo určení.

Ti, kteří chtějí přiložit ruce k dílu a pomoci svojí prací, mají několik možností. Mohou spolupracovat při různých akcích, festivalech a podobně, kde se BezMámy prezentuje nebo mohou být jakýmisi zálohami, které jdou do akce podle potřeby, například při podobné sbírce, jaká se uskutečnila letos v létě.
„Naší snahou je zapojovat studenty do dobrovolnictví také v rámci jejich studia (jak je to zvykem v jiných vyspělých zemích), třeba jako školní praxe. Věříme, že v tomto nám Slezská univerzita vyjde vstříc a společně najdeme vhodný model, jak to dělat. Je to sice otázka budoucnosti, ale věříme, že není nereálná,“ říká ještě Jan Dittrich.

Banner



Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015