Univerzitní senátoři zasedali letos naposledy. Navrženou změnu statutu a organizačního řádu ale neschválili.

středa 10. prosince 2014 10:09

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Za předsednictví Mgr. Petra Slováčka, Ph.D., a za účasti prorektora doc. RNDr. Františka Koliby, CSc., a kvestora Ing. Jaroslava Kanii se k letošnímu poslednímu zasedání 9. prosince sešel Akademický senát Slezské univerzity (SU). Nad rámec ohlášeného programu se jeho členové znovu zabývali volbou zástupců SU do orgánů Rady vysokých škol.

O její provedení tajným hlasováním požádal Mgr. P. Slováček, Ph.D. Vysvětlil, že hlasování, které již jednou probíhalo korespondenčně, podle výkladu, jenž v období od listopadového zasedání univerzitních senátorů obdržel, plně neodpovídá liteře Volebního a jednacího řádu Akademického senátu SU. Jím podaný návrh na doplnění programu o tajnou volbu zástupců SU do orgánů SU byl po tomto zdůvodnění senátory podpořen.

Foto: Ivan AugustinPo krátkém vystoupení nových představitelů Akademického senátu Fakulty veřejných politik, předsedy Mgr. Kamila Janiše, Ph.D., a předsedkyně studentské komory Sáry Pospíšilové, zvolených 1. prosince,  uvedl první předložený dokument - Pravidla o způsobu zveřejňování závěrečných prací SU - prorektor doc. F. Koliba. Konstatoval, že tuto problematiku dosud řešil vnitřní předpis ze 4. října 2006, a vysvětlil potřebu její nové úpravy. V rozpravě nebyly k předloženému návrhu ze strany členů Akademického senátu SU vzneseny žádné připomínky, a pravidla tak jimi byla jednomyslně schválena.

Dále se zasedání zabývalo předloženou 10. změnou Statutu SU, jejíž podstatou, jak vysvětlil kvestor Ing. J. Kania, se stala jak redukce stávajícího počtu pracovníků celouniverzitního pracoviště Vztahů s veřejností na dva a jeho transformace na oddělení přímo řízené rektorem, tak zrušení oddělení veřejných zakázek a smluvních vztahů bez náhrady. K navržení první změny vedla podle Ing. J. Kanii skutečnost, že dvě z univerzitních součástí, Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě a Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné, se rozhodly zajišťovat si podstatnou část úkolů v této oblasti samy. „Pracoviště rektorátu tak v této situaci dostává podobu jakéhosi koordinátora aktivit ve vztahu k veřejnosti,“ objasnil kvestor. Rušení oddělení veřejných zakázek a smluvních vztahů pak zdůvodnil zejména novým způsobem práce, vyžadujícím pomoc externí firmy pojištěná na vysoká rizika z této činnosti plynoucí, ekonomickými důvody, ale i tím, že pracoviště ve své podstatě naplnilo úkoly spojené s již ukončeným plánovacím obdobím.

V diskusi ke změně Statutu, jejíž přijetí vyžaduje kvalifikovanou třípětinovou většinu hlasů všech senátorů, bylo poukázáno rovněž na širší souvislost s potřebami posílení investičního oddělení, které budou vyžadovat zahájení rekonstrukce objektu na Hauerově ul. a pokračování rekonstrukce areálu Na Vyhlídce v Karviné. Při následném hlasování se pro změnu Statutu SU vyslovilo deset ze 14 přítomných senátorů, dva s ním vyjádřili nesouhlas a jeden se hlasování zdržel. K naplnění potřebné třípětinové většiny proto nedošlo a změna Statutu SU schválena nebyla.

Foto: Ivan AugustinV tajné volbě posléze senátoři zvolili zástupce SU do orgánů Rady vysokých škol prof. RNDr. Zdeňka Stuchlíka, CSc., doc. Ing. Mariana Lebiedzika, Ph.D., prof. PhDr. Vladimíra Birguse, Ing. Magdalenu Chmelařovou, Ph.D., prof. RNDr. Jaroslava Ramíka, CSc., a Ing. Radima Řiháka. V bodu různé vyslechli aktuální informaci kvestora Ing. J. Kanii o celostátní diskusi k pravidlům pro rozpis finančních prostředků na příští rok a podpořili návrh, aby se na SU k přípravě rozpisu přikročilo poté, kdy budou tato pravidla celoplošně přijata. „Očekává se, že více informací bychom měli mít po 17. prosinci, řekl Ing. J. Kania.

Prorektor doc. F. Koliba poté informoval o postupu řešení individuálního projektu národního Kredo. „V jeho rámci zpracovaný strategický plán SU již připomínkovali členové vědecké i správní rady. Ze strany senátorů nebyly žádné připomínky registrovány, proto předpokládám, že s návrhem z vaší strany panuje souhlas,“ uvedl doc. F. Koliba a upozornil na další postup v podobě zpracování strategických plánů součástí a plánu v oblasti vědy, výzkumu a inovací. „Termíny pro jejich odevzdání byly stanoveny do 15., respektive do 19. prosince,“ uvedl. Po konzultaci s kandidátem na rektora SU doc. Ing. Pavlem Tulejou, Ph.D., jenž vyslovil souhlas i s výše citovanou změnou Statutu SU, oznámil, že účast naší instituce na řešení projektu Kredo bude pokračovat.

Diskuse mj. přinesla také informaci o setkání představitelů SU se zástupci statutárního města Opavy, k němuž na akademické půdě došlo 2. prosince, a o přípravě memoranda, jež se má stát východiskem pro realizaci spolupráce obou partnerů, do níž budou zainteresována četná pracoviště na úrovni jednotlivých součástí. K podobnému setkání dojde 6. ledna příštího roku také s představiteli statutárního města Karviné.

Příští zasedání Akademického senátu SU se uskuteční 13. ledna v Opavě.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015