Publikace ukazuje také krásu budov, ve kterých dnes sídlí univerzita

pondělí 2. února 2015 9:20 Autor: Martin Kůs

Foto: Roman Polášek 

OPAVA, OSTRAVA - Unikátní snímky, například detaily interiérů chátrajícího obchodního domu Breda, sídla opavského archivu v evangelickém kostele či budov, kde dnes sídlí pracoviště Slezské univerzity v Opavě. A také řadu fotografií interiérů současných staveb. To je nová publikace Opavské interiéry ostravských historiků Martina Strakoše a Romany Rosové, kterou svými snímky doplnil Roman Polášek. Vedle tohoto muže spjatého s Institutem tvůrčí fotografie můžeme v širším týmu pracujícím na knize najít i další jména známá z akademického prostředí naší univerzity, např. vedoucí oddělení audiovizuální tvorby FPF Moniku Horsákovou.

“Křest“ publikace, která vychází pod hlavičkou ostravského Antikvariátu a klubu Fiducia, se koná v Opavě a Ostravě. Obecní dům v Opavě jej bude hostit ve čtvrtek 5. února 2015 v 17 hodin a jejím kmotrem se stane náměstek primátora Statutárního města Opavy Dalibor Halátek. Ostravský “křest“ se uskuteční 10. února 2015 v 18 hodin a to přímo v Antikvariátu a klubu Fiducia. Oba “křesty“ a prezentace knihy budou součástí přednášky obou autorů.

Vydání knihy mimo dalších podpořilo Ministerstvo kultury ČR, Statutární město Opava, MUDr. David Feltl, občanské sdružení PANT a Full HD tisk Printo.

„Kniha navazuje na úspěšnou a již rozebranou knihu Martina Strakoše Ostravské interiéry, vydanou rovněž Fiducií v roce 2011. Zmíněná kniha zároveň navazuje na Průvodce architekturou Opavy, vydaného v roce 2011 Národním památkovým ústavem, územním odborným pracovištěm v Ostravě, neboť editorsky a autorsky se na ní podílí spoluautor Průvodce Martin Strakoš za autorské spolupráce s historičkou Romanou Rosovou a fotografem Romanem Poláškem,“ přibližuje vznik knihy Monika Horsáková a pokračuje: „Právě jeho fotografie se staly základem obrazové části právě vydané knihy. Ta zahrnuje padesát architektonicky cenných interiérů, řazených chronologicky za sebou podle období, v němž vznikly a které reprezentují.“  

Foto: Robert MročkaZáměrem knihy je představit interiérovou tvorbu a uměleckořemeslná díla v interiérech co nejširšímu počtu čtenářů a těm zvídavým poskytnout jednak poučení a jednak jim umožnit další studium a to prostřednictvím odkazů na literaturu, pojednávající o architektuře Opavy. Součástí knihy je úvod, v němž je představen vybraný celek historických snímků opavských interiérů. Následují chronologicky řazená hesla, tvořená hlavičkou se základními údaji – adresou, autorským určením a datací vedeného interiéru. Následuje text hesla, popisující vybranou stavbu a daný interiér a uvádějící základní údaje do širších uměleckých, historických i společenských souvislostí, aby vynikl specifický charakter zmíněných děl. Závěr tvoří seznam literatury, jmenný rejstřík a anglické resumé. Snahou autorů (více o Martinu Strakošovi) bylo připravit čtenářsky přístupnou knihu s odborně relevantním základem.

Ačkoli Opava byla těžce poškozena válečnými událostmi na sklonku 2. světové války, její památkový fond dovoluje autorům představit opavské interiéry od gotiky až po současnost. Gotické památky a pojetí prostoru spolu s torzem zachované nástěnné malířské výzdoby doloží například kaple sv. Kříže v Opavě-Kateřinkách. Barokní řešení sakrálních interiérů budou velmi dobře prezentovat bohatě vypravené prostory kostela sv. Vojtěcha nebo kostela sv. Ducha v centru Opavy. Architekturu 19. století a její pojetí interiérové tvorby představí interiéry městského divadla, kostela kláštera Milosrdných sester Panny Marie, bývalé městské spořitelny nebo kostela kláštera milosrdných sester III. řádu sv. Františka. Bohatě zastoupena bude i architektura 20. století. První polovina minulého století bude zastoupena především dílem architekta Leopolda Bauera, například palácem bývalé Obchodní a živnostenské komory (nyní Knihovna města Opavy) či kostelem sv. Hedviky. Dále se bude jednat kupříkladu o budovu městského koupaliště od architekta Otty Reichnera, přelom minulého a tohoto století bude představen interiéry několika novodobých vil, tedy nejlepšími příklady současné architektury v Opavě.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015