Ošetřovatelské dny prevence nabídnou vedle konference i doprovodný program pro opavskou veřejnost

pondělí 27. dubna 2015 23:59 Autor: Martin Kůs

Foto: archiv 

OPAVA – Ošetřovatelské dny prevence. To je dvoudenní zdravotně preventivní a osvětová akce Ústavu ošetřovatelství Fakulty veřejných politik Slezské univerzity v Opavě, na kterou jsou zváni všichni Opavané. Ošetřovatelské dny prevence se uskuteční 29. až 30. dubna 2015 v prostoru sídla Ústavu ošetřovatelství, ulice Hauerova 4 v Opavě. Letos se přichystán opravdu bohatý program:

Spiritualita ve zdraví a nemoci
Ve středu 29. dubna 2015 se od 8.30 hodin v učebně D1 na Hauerově ulici 4 uskuteční panelová diskuze (kulatý stůl) sester a nemocničních kaplanů s názvem Spiritualita
ve zdraví a nemoci. Svou účast přislíbili praktikující nemocniční kaplani, Mgr. ThLic. Marta Truhlíková - sestra Filoména, FDC, řádová sestra kongregace Dcer Božské Lásky, Marianum Opava i Mons. František Václav Lobkowicz, biskup Diecéze ostravsko-opavské.

V úvodní části se bude hovořit především o spiritualitě z pohledu ošetřovatelství a v kontextu českého zdravotnického prostředí. Tématem bude formování spirituality člověka a její proměny v průběhu života, smysl a význam víry, současná společenská úloha církví. Hovořit se bude také o spiritualitě v nemocničním prostředí dříve a dnes a vztazích duchovno vers. víra/vyznání a náboženství/církve vers. sekty.
V další části budou diskutovat především praktikující kaplani, kteří se zaměří na oblast otevření spolupráce a diskuse mezi sestrami a osobami poskytujícími kaplanskou službu nemocným a na spirituální potřeby pacientů, jejich rodin a také ošetřujících sester.

Prostor samozřejmě dostanou i dotazy návštěvníků akce, na kterou jsou zváni zdarma. Kulatý stůl je součástí odborné konference nazvané Ošetřovatelské dny prevence,
která se koná pod záštitou děkana Fakulty veřejných politik Doc. PhDr. Dušana Janáka, Ph.D.

Kompletní program Ošetřovatelských dnů prevence najdete zde


Prevence v komunitě a aktivní úloha sester v ní

Ve čtvrtek 30. dubna 2015 se uskuteční konference nazvaná Prevence v komunitě a aktivní úloha sester v ní. Ta začíná na stejném místě v 8 hodin.

V 8.15 zazní první příspěvek Závislost na internetu jako novodobý fenomén v oblasti prevence, který přednesou dr. Jana Kačorová a Mgr. Zuzana Hlubková z Ústavu ošetřovatelství Slezské univerzity v Opavě. Následovat budou přednášky Rakovina jako součást života a úloha podpůrných pacientských skupin v prevenci (9:00), Domácí násilí jako problém komunity a jeho prevence (10:00), Intervenční služba ve FN Ostrava (11:30), Psychosociální intervenční služby v resortu zdravotnictví (12:00) a Výživa – prevence a podpora zdraví (12:30). Předpokládané ukončení konference je ve 13:30 hodin.


Paralelní doprovodný program
Součástí Ošetřovatelských dnů prevence bude i paralelní doprovodný program určený pro univerzitní a opavskou veřejnost. Ten se uskuteční také ve čtvrtek 30. dubna, tentokrát ale v učebně D2 a v přízemních prostorách stejné budovy (Hauerova 4, Opava).

Od 8:30 hodin do 14 hodin zde bude k dispozici zájemcům Poradenské a konzultační centrum Ústavu ošetřovatelství, kde studenti Slezské univerzity pod vedením odborných pracovníků ústavu nabídnou své služby. Jedná se o možnost cíleného selfmonitoringu a screeningového měření vybraných rizikových faktorů (krevní tlak, glykemie, BMI a pod.), poradenství pro kardiaky, diabetiky, pro ošetřování chronických ran a péči o stomie.  
„Nabídneme také poradenství pro laické rodinné pečovatele v komunitě, tedy informace a praktické ukázky správných postupů základní ošetřovatelské péče u nesoběstačných
v domácím prostředí včetně konzultací konkrétních případů,“ přibližuje další možnost Mgr. Zuzana Hlubková s tím, že zde bude možnost zhlédnout i tematickou DVD projekci.

V neposlední řadě pak bude veřejnosti k dispozici informační prezentace preventivních programů zdraví a poradenství v oblasti zdravotního pojištění, které nabízí svým klientům Klub pevného zdraví VZP ČR.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015