Jindřich Štreit fotografoval bezdomovce, pro Armádu spásy připravil výstavu Domov (bez) domova

neděle 10. května 2015 20:37

Foto: Jindřich Štreit

PRAHA, OPAVA - Hromady odpadků, sychravo, zápach, plíseň, žádná elektřina, vodovod, ani záchod. I tak mohou bydlet lidé, kteří přišli o střechu nad hlavou. Jejich každodenní život zachytil objektivem svého fotoaparátu pedagog Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě profesor Jindřich Štreit. Jeho dokumentární fotografie můžete zhlédnout na unikátní výstavě Domov (bez) domova, která se koná od 11. – 29. května 2015 na Piazzetě Národního divadla v Praze.

Výstava se koná u příležitosti oslav 25. výročí Armády spásy od znovuobnovení činnosti této organizace v České republice. Jindřich Štreit se za svými snímky vydal v zimě roku 2015 do některých měst a jejich okolí, kde Armáda spásy působí, tedy do Opavy, Ostravy, Přerova, Brna a Šumperka.

„Fotografování probíhalo vždy na bázi dobrovolnosti a vzájemného pochopení mezi člověkem bez domova a mnou. Nikdy nedošlo k sebemenšímu konfliktu. Naopak, díky fotografování jsem se setkal s velmi zajímavými lidmi a jejich osudy,“ vzpomíná Jindřich Štreit.

Foto: Jindřich ŠtreitNafotit v reálném prostředí lidi bez domova není vůbec jednoduché. Pro realizaci fotografií byla nutná pomoc terénních pracovníků Armády spásy, kteří ve svých městech mapují osoby bez domova a místa, kde přebývají. „Bez nich bych nebyl schopen soubor fotografií nafotit. Terénní pracovníci znají místa, kde lidé bez domova přebývají, kde si postaví stany nebo si vybudují provizorní obydlí. Jsou s nimi v častém kontaktu a snaží se jim po všech stránkách pomáhat. Nesetkal jsem se s terénním pracovníkem, který by nebyl vysoce empatický, korektní, slušný, s velikou dávkou citu a pochopení,“ dodává Jindřich Štreit

Text: Zuzana Urbánková/Centrum multimediální tvorby FPF SU

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015