Vědecká rada Slezské univerzity se sešla poprvé v novém složení

pátek 22. května 2015 11:12 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA – Pětapadesáté, ale přesto první. Tak by se mohlo charakterizovat jednání Vědecké rady Slezské univerzity, ke kterému se jeho členové sešli 28. dubna tohoto roku.
Číslem pětapadesát je myšleno, že již tolikrát se vědecká rada na půdě Slezské univerzity v její historii schází. Ono poprvé pak poukazuje na to, že to bylo v novém složení a tedy na začátku nové etapy v práci tohoto akademického orgánu.

Foto: Martin KůsNové i staronové členy nejprve na půdě Slezské univerzity přivítal rektor doc. Pavel Tuleja a poděkoval jim za to, že přijali jeho návrh na členství v tomto orgánu. Následně formou prezentace představil Slezskou univerzitu a hlavní záměry, kterými by se měla univerzita v dalších letech ubírat. V rámci svého vystoupení vyjádřil přesvědčení, že nově složená Vědecká rada Slezské univerzity svým kritickým přístupem k předkládaným materiálům přispějeme k dalšímu zkvalitňování pedagogického a vědecko-výzkumného procesu realizovaného na Slezské univerzitě. V závěru svého úvodu pozval Pavel Tuleja členy vědecké rady na slavnostní inauguraci rektora a děkanů, která se uskuteční v úterý 26. května 2015. Současně je informoval, že svoji účast přislíbil také ministr školství Marcel Chládek.

Poté se Vědecká rada Slezské univerzity věnovala svým úkolům. Nejprve se seznámila s Výroční zprávou o činnosti Slezské univerzity v Opavě za rok 2014 i tím, v jaké formě by chtělo vedení univerzity v dalších letech tento dokument předkládat. Po diskusi a několika doplňujících otázkách členů vědecká rada dokument odsouhlasila. Stejně se stalo rovněž s následně předloženým a projednávaným textem Hodnocení činnosti Slezské univerzity v Opavě za rok 2014.
V dalším bodu se vědecká rada zabývala žádostí o prodloužení platnosti akreditace habilitačního řízení a řízení ke jmenování profesorem oboru Matematika – Matematická analýza, kterou členům představil ředitel Matematického ústavu Slezské univerzity prof. Jaroslav Smítal. I tu po diskusi v plénu vědecká rada odsouhlasila.

Foto: Martin KůsPosledním bodem programu bylo vyslovení souhlasu či nesouhlasu s udělením Zlaté medaile Slezské univerzity odstupujícímu rektoru prof. Rudolfu Žáčkovi. Její udělení navrhl nový rektor doc. Pavel Tuleja, který svůj krok zdůvodnil jako ocenění dlouholeté práce prof. Žáčka pro Slezskou univerzitu mezi roky 2001 a 2015, kdy prof. Žáček působil jak v pozici prorektora pro studijní a sociální záležitosti, tak zejména v pozici rektora Slezské univerzity. Současně rektor Tuleja navrhl hlasovat o předloženém kroku veřejně. To bylo členy vědecké rady akceptováno a následně i vysloven souhlas s udělením medaile, když před vlastním hlasováním prof. Žáček dočasně opustil jednací sál.

Foto: Martin KůsVe zbývajícím čase se pak mezi členy Vědecké rady Slezské univerzity rozhořela diskuse na téma aktuální situace ve veřejném vysokém školství. Tu otevřel prof. Martin Černohorský, když své kolegy seznámil s výňatkem e-mailové korespondence s prof. Křepelkou, týkající se obecně jak logistiky aktuálního návrhu novely zákona o vysokých školách, tak současného stavu složení akademických senátů i poklesu kvality vzdělávacího procesu na vysokých školách. K těmto palčivým otázkám se v diskusi vyjádřila významná část přítomných členů vědecké rady.

Příští zasedání Vědecké rady SU se uskuteční 6. října 2015 ve 13:00 hod. v Karviné.

Co je to vědecká rada?
Vědecká rada je samosprávný orgán veřejných vysokých škol a univerzit (ale i některých dalších institucí, např. Akademie věd ČR). Její aktivity jsou ustanoveny jednacím řádem, který je nedílnou součástí vnitřního předpisu vysoké školy či univerzity. Projednává dlouhodobý záměr vysoké školy, schvaluje studijní programy, věnuje se habilitačnímu řízení, řízení ke jmenování profesorů a působí v dalších oblastech spojených s vysokými školami (univerzitami), zejména v oblasti vědecké, výzkumné a další tvůrčí činnosti. Vědecká rada je zřízena jak v rámci vysoké školy (univerzity), tak na úrovni jednotlivých fakult. Předsedou vysokoškolské vědecké rady je rektor (na fakultní úrovni děkan), který navrhuje, jmenuje a odvolává její členy. Činnost vědecké rady podléhá některým předpisům, např. nejméně jedna třetina členů musí být mimo akademickou obec konkrétní vysoké školy (univerzity).
Současná Vědecká rada Slezské univerzity má celkem 36 členů – 19 interních, 16 externích + předseda rektor Slezské univerzity. Více o její činnosti a seznam členů najdou zájemci na webu Slezské univerzity.
Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015