Slezská univerzita zná svůj rozpočet na rok 2015. Současně upravuje pravidla pro rozdělování finančních prostředků součástem

pondělí 25. května 2015 13:00 Autor: Martin Kůs

Ilustrační foto: Martin Kůs

OPAVA – Na svém květnovém zasedání schválil v úterý 19. května Akademický senát Slezské univerzity v Opavě rozpočet Slezské univerzity pro rok 2015. Současně s tímto krokem schválili senátoři také dílčí změny Rozpisu příspěvků a dotací součástem (v tomto případu týkající se fakult a MU, pozn. red.) Slezské univerzity v Opavě pro rok 2015.

Rozpočet senátorům předložil rektor Slezské univerzity v Opavě doc. Pavel Tuleja. Ten i vysvětlil, proč dochází k předkládání tohoto významného dokumentu až v květnu. Jak řekl, jedním z vážných důvodů byla dílčí změna pravidel pro rozdělování finančních prostředků pro součásti, která dosud neodpovídala realitě. Při důsledné snaze o dodržení metodiky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky by se do jisté míry mohly cítit některé součásti poškozené: „Metoda pro výpočet financování součástí v kvalitativním ukazateli byla diskriminační, protože špatně aplikovala metodiku MŠMT a konečné výsledky tak neodpovídaly reálné situaci. Tím docházelo ke zkreslení a některé součásti získávaly více peněz, než kolik jich univerzitě přinesly. Po změně tak peníze půjdou skutečně za těmi, kteří si je vydělali,“ obhajoval mimo jiné kroky vedení univerzity rektor. Právě toto zkreslení  bylo důvodem, proč se hledala cesta, jak situaci narovnat. Došlo tak k úpravě metodiky. „Rozhodli jsme se odstranit všechny nespravedlnosti. Novou metodiku jsme nejprve konzultovali se zástupci součástí, tedy děkany, ředitelem MÚ a tajemníky. Z jejich strany byl vysloven souhlas,“ konstatoval rektor ve své odpovědi Dr. Petru Vojtalovi.

Dalším důvodem zpoždění byl nedávný vznik dvou samostatných pracovišť Slezské univerzity, přesněji řečeno osamostatnění dvou celouniverzitních pracovišť – Centra informačních technologií a Univerzitní knihovny. Také tyto změny ve struktuře univerzity, které akademický senát schválil teprve před měsícem, bylo nutno v rozpočtu zohlednit.

Rektor senátorkám a senátorům celý rozpočet představil v propracované prezentaci a odpověděl i na celou řadu dotazů, kterými si členové senátu chtěli především ekonomická data dokreslit a upřesnit. Ať už se jednalo o konkrétní čísla, vzorce pro jejich výpočet, předpoklady dopadů či výhledy do nejbližších let. Někteří z nich pak panu rektorovi poděkovali za způsob, jakým jim podklady k tak závažnému rozhodování předložil.

Dr. Jiří Siostrzonek se vyjádřil, že nový systém už není pro některé součásti deprimující, ale naopak motivující. Tlumočil také vzkaz děkana Filozoficko-přírodovědecké fakulty, že jeho součást bude vždy solidární s ostatními součástmi a bude první z těch, kdo je ochotně podpoří v případě, kdyby se dostaly do krize. Rektorovi poděkoval také například Dr. Werner Bernartík: „Je to pro univerzitu zlomový okamžik, nejen proto, že jsme dostali tak propracovaný a přitom i pro neekonoma pochopitelný návrh rozpočtu, což v minulosti nebylo pravidlem, ale současně dochází i k spravedlivému dělení peněz. Díky za to, pane rektore!”

Doc. Eva Höflerová se zajímala o to, jak se stanovuje rozpočet pracoviště, například Univerzitní knihovny a zda návrh vedoucí knihovny Ing. Zuzaně Tiché vyhovuje. „Domnívám se, že moderní univerzitní knihovna má dnes daleko více úkolů, než jen udržovat se v provozu a doplňovat svůj knižní fond,“ nepřímo upozornila na novinky, ke kterým se knihovna chystá, a které budou také finančně náročné. Vedle konkrétních položek a částek rektor Tuleja v odpovědi vysvětlil, že jako základ rozpočtu knihovny byly použity skutečné náklady tohoto pracoviště v loňském roce a po následných úpravách je navrhovaný rozpočet kompromisem mezi tím, jaké služby by knihovna měla plnit a tím, co jsou součásti ochotny přispívat na její provoz. Současně konstatoval, že vedoucí knihovny neměla k návrhu žádné vážné připomínky.  

V rámci diskuse mezi rektorem a senátory o rozpočtu Slezské univerzity se hovořilo také o možnosti vytvoření fondu solidarity, případně jiné finanční zálohy, kterou by byl rektor schopen pomoci součásti nebo pracovišti, které by se ocitlo v ekonomických problémech. Jak Pavel Tuleja zdůraznil, podobný fond je na veřejných vysokých školách běžný, nicméně každá škola jej má postavený na jiných pravidlech. „Proto jsem inicioval a pověřil pana kvestora, aby se přes prázdniny připravila strategie, která by dokázala předcházet těmto situacím. Je však jasné, že pokud se bude neustále měnit metodika ministerstva, nelze všechna riziky předvídat a ošetřit,” informoval rektor Tuleja členy akademického senátu s tím, že vedení univerzity chce stanovit transparentní pravidla, aby bylo jasné, jak a k jakým účelům se budou prostředky využívat a kdo o tom bude rozhodovat. Jak uvedl, podle něj by nejhorší situace nastala ve chvíli, kdy by některá součást dostala do krize, v jaké byla před dvěma roky Obchodně podnikatelská fakulta. „Nemůžeme to pak řešit ad hoc, ale musíme mít připravený návrh, jak situaci zachránit. Může to být například formou termínované půjčky. Tato univerzita stojí na čtyřech nohách, tedy třech fakultách a jednom ústavu, a kdyby jedna z těchto nohou byla najednou amputována, byl by to konec univerzity. Nechci být tím, kdo tu jako poslední zhasne a odnese klíče na stůl ministra školství,” uvažoval nahlas rektor.

Pavel Tuleja ale také ocenil univerzitní senátory. Poděkoval jim za otázky i diskusi o rozpočtu (trvala téměř tři hodiny, pozn. aut.), kterou prokázali, že jim osud univerzity není lhostejný. „Já jsem dosud neměl moc příležitostí účastnit se jednání akademického senátu, ale dnes jsem tu viděl Akademický senát Slezské univerzity takový, jaký si ho představuji. Jsem opravdu rád, že jeho členové nejsou jen ti, kdo chodí tlumočit názory druhých a podle jejich vůle zvedají ruce, ale že naši senátoři jsou lidé, kteří se o věci zajímají, posuzují je a řeší problémy podle vlastního přesvědčení o tom, co je pro univerzitu prospěšné,“ svěřil se mimo jiné rektor.
     
V závěru diskuse pak rektor navrhl, aby se za minulostí udělala tlustá čára a nadále se při tvorbě rozpočtu a stanovování financí jednotlivým součástem postupovalo podle nové, spravedlivější metodiky.

V následném hlasování Akademický senát Slezské univerzity s výjimkou, kdy se jeden ze senátorů zdržel, odsouhlasil rozpočet Slezské univerzity pro rok 2015 a vzápětí stejným poměrem i Rozpis příspěvků a dotací součástem Slezské univerzity.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015