První ročník mezinárodního fotografického festivalu OstravaPhoto 2015 začal, zásluhu na tom má také Institut tvůrčí fotografie

pátek 12. června 2015 8:22

Foto: Ondřej Durczak/ Centrum multimediální tvorby

OSTRAVA, OPAVA - Desítky hostů, podmanivé, znepokojující fotografie, neformální proslovy a příjemná atmosféra, díky níž se příchozí museli cítit dobře. Tak vypadalo ve středu 10. června 2015 zahájení mezinárodního fotografického festivalu OstravaPhoto 2015 pár metrů od centra města v nevyužitém komerčním prostoru v Biskupské ulici.
Exkluzivita festivalu spočívá v tom, že se Ostrava poprvé stala místem české premiéry World Press Photo 15. Ostravané a návštěvníci města tak zde mohou obdivovat nejlepší novinářské fotografie z celého světa. „Tyto snímky vyprávějí hluboké lidské příběhy a já jsem velmi rád, že je máme možnost tady v Ostravě vidět,“ uvedl pedagog Institutu tvůrčí fotografie (ITF) Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě a světoznámý fotograf Jindřich Štreit.

Fotoreportáž Ondřeje Durczaka z vernisáže najdete na facebooku Slezské univerzity

Zásluha Institutu tvůrčí fotografie
Foto: Ondřej Durczak/ Centrum multimediální tvorbyV přípravném týmu OstravaPhoto 2015 je fotografka a pedagožka ITF Dita Pepe, zahájení festivalu moderoval zástupce vedoucího ITF Jiří Siostrzonek, který kromě ní zmínil i další dvě členky týmu: fotografku Lucii Petrůjovou, a ředitelku ostravského festivalu Alexandru Bočkovou. „Tyto tři ženy jsou úžasné. Doslova na zelené louce dokázaly připravit něco tak jedinečného. Je to výjimečná událost udělat World Press Photo v Ostravě,“ ocenil je Jiří Siostrzonek, který mimochodem v rámci festivalu přednese v neděli 14. června 2015 od 17.00 hodin v Trojhalí Karolina přednášku nazvanou Přesahy.

Vladimír Birgus: Uspěli i naši studenti
Vedoucí ITF Vladimír Birgus připomněl, že v této nejvýznamnější soutěži novinářské fotografie, kterou vidí celý svět, zaznamenali v minulých letech velké úspěchy také studenti ITF.  V šestapadesátém ročníku World Press Photo v roce 2013 obdržel hlavní cenu v kategorii sportovní fotografie Roman Vondrouš za snímky z Velké pardubické. Dalšími úspěšnými je stávající doktorand ITF Rafal Milach a fotograf Tomasz Lazar. 

Součástí je také výstava v Opavě
Foto: Ondřej Durczak/ Centrum multimediální tvorbyVystavené fotografie jsou k vidění do 5. července 2015 na různých místech Ostravy: například v Trojhalí, Dole Hlubina, v nevyužitých komerčních prostorách ostravského centra na veřejných prostranstvích.
Významnou roli hraje také město Opava, protože součástí tohoto mezinárodního festivalu je výstava fotografií studentů a absolventů ITF, která je instalována k pětadvacátému výročí existence ITF v Domě umění v Pekařské ulici a která trvá do 28. června 2015.

Podrobný program celého festivalu naleznete na  http://www.ostravaphoto.com/

Autor: Zuzana Urbánková/Centrum multimediální tvorby

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015