Opavští germanisté mají pro učitele němčiny zcela jedinečnou nabídku: cyklus nazvaný Naučit se učit němčinu

pondělí 15. června 2015 9:14 Autor: Martin Kůs

FOTO: Zuzana Urbánková/Centrum multimediální tvorby

OPAVA - Jsou v České republice první, a tudíž jedineční. Pedagogové Oddělení germanistiky Ústavu cizích jazyků Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě udělali v tichosti obrovský kus systematické práce, která nyní přináší ovoce.

Jejich pracoviště se totiž od letošního podzimu stane jedinou školou v České republice, která bude mít pro učitele němčiny výjimečnou nabídku: mohou se zde „Naučit se učit němčinu“ („Deutsch lehren lernen“). Tak se alespoň jmenuje Celosvětový program dalšího vzdělávání, který zastřešuje Goethe-Institut, instituce zprostředkovávající německý jazyk a kulturu v zahraničí.

Začíná se od září
Opavští germanisté stojí ve svém úsilí u cíle. Jejich žádost o akreditaci mají na stole úředníci ministerstva školství, a pokud jí dají zelenou, začnou pracovníci z Oddělení germanistiky kurz nabízet a od letošního září učit. Přihlásit se do něho mohou vyučující němčiny jako cizího jazyka na základních a středních školách a ve vzdělávání dospělých, s ukončeným vysokoškolským vzděláním a alespoň minimálními zkušenostmi s výukou. Program odpovídá Standardům doplňujícího didaktického studia ministerstva školství, a proto si jeho absolvováním mohou účastníci doplnit kvalifikaci pro výuku německého jazyka.

Germanistky mají podporu Goethe-Institutu
Za celou touto aktivitou stojí vedoucí Oddělení germanistky PhDr. Gabriela Rykalová, Ph.D. a její kolegyně Mgr. Jana Nálepová, Ph.D. a Dr. Phil. Veronika Kotůlková. „Goethe – Institut nás podporuje, což je pro nás velmi cenné,“ uvádí Gabriela Rykalová, která má spolu se svou kolegyní s pracovníky této instituce úzké pracovní vztahy.
Pokud tedy „papírově“ vše hladce proběhne, začnou oslovovat školy v České republice, které mají v databázi, a také jednotlivé učitele, což považují za nejúčinnější. „Na prvním setkání  se všichni seznámí s ostatními účastníky, ale také s programem a plánem kurzu, poté nastává „elektronická fáze“, během níž se odevzdávají úkoly a probíhá chatová diskuse. Na dalším setkání pak skupinky účastníků pracují společně nad zvoleným výzkumem. Závěrečné setkání je věnováno prezentaci výsledků a obdržení certifikátu,“ přibližuje Jana Nálepová.  Přínos pro účastníky si uvědomila na konferenci v Kanadě v březnu letošního roku, kde o věci hovořila s kolegy z jiných zemí. „Deutsch lehren lernen se řídí celosvětovými požadavky na kvalifikaci učitelů a byl sestaven podle nejnovějších poznatků z různých vědních oborů. Jedná se o nejnovější programy podle nejnovějších vědeckých poznatků,“ dodala s tím, že i když jde o placenou službu, požadovaná částka není nijak vysoká a v podstatě kryje pouze náklady.

Se studenty na zkoušku
Pracovníci Oddělení germanistiky si celý projekt vyzkoušeli se svými studenty, budoucími učiteli, což mimochodem obě germanistky označují za světovou raritu. Pro studenty to je přínosné, protože nejenže dostanou kredity, ale také certifikát od Goethe-Institutu s mezinárodní platností. „A to nemá každý. Naši studenti mají díky tomu lepší pozici na trhu práce,“ komentovala tento fakt Gabriela Rykalová s tím, že by studenti mohli v budoucnu dostat diplom také od Univerzity v Jeně, která se na této aktivitě podílí.

AUTORKA: Zuzana Urbánková/Centrum multimediální tvorby

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015