Kníže Hans Adam II. poděkoval univerzitě a studentům za pohostinnost

pondělí 22. června 2015 5:05 Autor: Martin Kůs

Foto: repro

OPAVA – Nečekané a o to více milé. Při své nedávné návštěvě města Opavy (18. – 19. května 2015) se lichtenštejnský kníže a vévoda opavský a krnovský Hans Adam II. netajil nadšením, které jeho pobyt zde provázelo. Ve svém programu měl mimo jiných návštěv a společenských povinností rovněž cestu do Gastrocentra Slezské univerzity v Opavě. Právě zde si společně s představiteli města Opavy a dalšími hosty užil slavnostního banketu, přichystaného studenty Ústavu lázeňství, turismu a gastronomie na jeho počest.

Před několika dny přišel na adresu Mgr. Alexandra Burdy dopis odeslaný z Vaduzu, tedy dnešního sídla rodu Lichtenštejnů.

Foto: repro„Zásilka z Vaduzu mne velmi překvapila. V osobním dopise Jeho jasnost děkuje univerzitě a jejím studentům za recepci připravenou v gastrocentru. Píše, že si mimořádně užil nejen malou exkurzi po české a moravské gastronomii, ale také se pobavil nad anekdotami, které zazněly. Rovněž žádá, abych jeho poděkování a vděčnost tlumočil našim studentům a všem, kdo se na přípravě večera podíleli,“ uvádí k obsahu dopisu Alexandr Burda.

Spolu s dopisem přišel také balíček. Po jeho rozbalení se v rukou adresáta objevila výpravná publikace s názvem Fürstliche Desserts von Liz Buchmaier nebo-li Knížecí deserty od Lize Buchmaiera.

„Jedná se publikaci dvorního cukráře rodiny Lichnštejnů Lize Buchmaiera, který na hradu ve Vaduzu působí už od roku 1974. Kniha na osmdesáti stranách přináší celkem třicet osm receptů na pochoutky, které se podávají na knížecí stůl při slavnostních příležitostech a významných návštěvách. Každý recept je nejen popsán, ale také fotograficky zdokumentován, což samozřejmě jen přidává na chuti některou knížecí specialitu připravit a ochutnat,“ říká k dárku z Lichnštejského knížectví Alexandr Burda s tím, že není vyloučen ani zážitkový večer v univerzitním gastrocentru na téma lichtenštejnských desertů.

Není bez zajímavosti, že na výběru receptů se podílela také manželka Hanse Adama II. Marie Aglaé, kněžna lichtenštejnská, a knihu vydala Nadace knížete z Lichtenštejna.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015