Univerzitní aula se stane velikým kinem

pondělí 9. listopadu 2015 9:43 Autor: Martin Kůs

OPAVA – Dobrou tradicí už několik let je, že se v listopadu promění aula rektorátu Slezské univerzity v Opavě ve veliké kino. Do jejích zdí zavítá i letos XII. ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů, tedy soutěžní putovní přehlídka snímků s dobrodružným, sportovním, turistickým, cestopisným či jiným, až extrémním, námětem.

Banner festivaluOpava se ve dnech 10. – 13. listopadu stane jednou ze čtyřech desítek měst, kde dostanou občané možnost vidět na filmovém plátně to nejlepší, co v daných kategoriích vzniklo a nepřímo se tak alespoň na chvíli vydat společně s profesionálními i amatérskými filmaři do mořských hlubin, tajuplných pralesů, na špičky himalájských velehor nebo si třeba zprostředkovaně vyzkouší některý z novodobých sportovních fenoménů. Zkrátka prožít si to, co se v reálném životě splní jen vyvoleným.

Svět a aktivity zachycené filmovou kamerou jsou natolik pestré, že vybrat ze čtyř promítacích dnů jeden jediný snímek se zcela určitě nedá. Přesto si dovolíme pozvat diváky na filmový dokument, který představuje jednu z českých legend. Století Miroslava Zikmunda, tedy naprosto unikátní film o neuvěřitelném životě jednoho z nejznámějších cestovatelů světa, poloviny světoběžnické dvojice Zikmund – Hanzelka, mužů, kteří si na cestovatelském poli získali úctu celého světa. Snad jen doma byly jejich cesty v éře socialistické normalizace brány jako standardní a jejich význam podceňován. I proto se staly mnoha prsty ohmatané knihy o cestách Zikmunda a Hanzelky tak populární a v polistopadové době se stejný zájem rozhořel i filmové záběry dokumentující poutě této cestovatelské dvojice pěti světadíly. Film Století Miroslava Zikmunda zahájí promítací blok v pátek 13. listopadu od 19 hodin.

Celý program opavského promítání najdete zde


Také letos se o technické zázemí stará Slezská univerzita a její studenti. Ti také dopředu u zahraničních snímků připravili titulky v českém jazyce, filmy budou promítat a zajistí, aby se v Bezručově městě a jeho univerzitě líbilo nejen divákům, ale také řadě autorů jednotlivých snímků, kteří je často doprovázejí svým komentářem při následných besedách s publikem.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015