Filosof a vědec. Tak o Albertu Einsteinovi hovořil fyzik Jiří Langer

středa 11. listopadu 2015 20:29 Autor: Zuzana Urbánková

FOTO: Vladimír Meletzký

OPAVA - Albert Einstein, filosof a vědec. Na toto téma přednášel doc. RNDr. Jiří Langer, CSc. z Institutu teoretické fyziky Matematicko-fyzikální fakulty UK Praha v úterý 10. listopadu v Sále purkmistrů v Obecním domě. Akce se konala v rámci kampaně Einsteinův podzim 2015, který až do letošního prosince organizuje Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě.

FOTO: Vladimír MeletzkýPokračovat budeme ve čtvrtek 26. listopadu, kdy v době od 1630–1800 hodin bude na Bezručově náměstí 13, v posluchárně B1 přednášet RNDr. Petr Slaný, Ph.D. z Ústavu fyziky FPF Slezské univerzity v Opavě. Název jeho přednášky zní Kosmologická konstanta: Einsteinova chyba nebo šťastné vnuknutí?

„V roce 1917, necelé dva roky po formulaci obecné teorie relativity představil Einstein první kosmologické řešení – statický model vesmíru. Jeho existence vyžadovala dodatečné rozšíření základních rovnic o tzv. kosmologický člen charakterizovaný kosmologickou konstantou. Traduje se, že poté, co Edwin Hubble prokázal rozpínání vesmíru, označil Einstein zavedení kosmologického členu za „největší chybu svého života“. Dnešní astronomická pozorování ale ukazují, že spíše než o chybu se jedná o další projev jeho geniality a kosmologická konstanta se tak opět dostává na výsluní, byť v poněkud odlišné roli,“ poznamenal k tématu Petr Slaný.

Pro úplnost dodáváme, že Einsteinův podzim 2015 má své vlastní stránky, na nichž najdete informace o všech přednáškách, seminářích a studentských recesních akcích. Funguje webová stránka fpf.slu.cz/einpo2015, informace, odkazy a novinky také na adresách sociálních sítí: facebook.com/einpo2015 a twitter.com/einpo2015.

FOTO: Vladimír Meletzký

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015