Poslankyně Helena Langšádlová: „Můžeme přijímat uprchlíky, kteří budou mít šanci se integrovat.“

pátek 13. listopadu 2015 5:34 Autor: Karin Martínková

Foto: Martin Kůs 

Opava - Ve středu 11. listopadu se v aule rektorátu Slezské univerzity v Opavě konala diskuse studentů s poslankyní Parlamentu České republiky a předsedkyní podvýboru pro imigrační a azylovou politiku Helenou Langšádlovou. Více než čtyři desítky studentů především z Fakulty veřejných politik se zajímaly o aktuální nastavení politiky v oblasti migrace v rámci ČR i EU.

Foto: Martin Kůs„Dnešní Evropa je v demografické a hodnotové krizi,“ sdělila Langšádlová a připustila, že jde i o selhání politiků. Podle ní je nutné rozlišovat uprchlíky z oblastí válečných konfliktů a tzv. nelegální migranty, které k migraci vedou ekonomické důvody. Dodala, že jen v Německu tito ekonomičtí migranti tvoří dvě třetiny uprchlíků aktuálně pobývajících na jeho území. Podle Langšádlové přitom ekonomické důvody nejsou důvodem pro udělení azylu.

V souvislosti s uprchlíky také poslankyně zmínila podcenění nového fenoménu v problematice uprchlictví, a to provázanosti migrantů pomocí sociálních sítí, které používají ke vzájemné komunikaci. Ty vedle toho také zneužívá organizovaný zločin k lákání dalších migrantů kvůli výdělku z obchodu s lidmi. Trendem podle Langšádlové je, že migrant sděluje ze země pobytu optimističtější informace, než odpovídají skutečnosti a tím uvádí do pohybu další uprchlíky. Těch ještě může dle některých odhadů být kolem 10 milionů.

Otázka vracení ekonomických migrantů studenty zaujala a dotazovali se po mechanismu tohoto opatření. V souvislosti s tím poslankyně zmínila nutnost udržení kontroly nad vnější hranicí ČR i názor, že migrační krizi jako celek lze řešit pouze v rámci celé EU. „V rámci ČR lze přijímat jen ty uprchlíky, kteří budou mít šanci se integrovat a přijmout naše hodnoty,“ řekla Langšádlová a připomněla, že „žijeme na mimořádně stabilním a bohatém kontinentu a k našim hodnotám patří i solidarita.“

Foto: Martin Kůs

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015