Do opavských ulic opět vyjede pojízdná galerie, bude vozit unikátní dobové fotografie

středa 18. listopadu 2015 13:30 Autor: Zuzana Urbánková

OPAVA - Nyní se vůz chystá na slavnostní vernisáž této výstavy nazvané Fotografické zápisky o Opavě 1937 – 1967, která je naplánována na úterý 24. listopadu 2015 v 16.00 hodin přímo v tomto trolejbusu na Horním náměstí. 

trolejbus pozvanka„Představujeme malý výběr z tisíce negativů i fotografií anonymních tvůrců, který by měl naznačit mozaiku života opavských občanů v letech 1937 – 1967. Přes kaleidoskop černobílých sklíček můžeme nahlédnout do privátního i veřejného světa lidí a jejich příběhů s odstupem několika desítek let. Cílem výstavy je zprostředkovat pohled amatérských fotografů, jakým zaznamenávali Opavu, její architekturu, společenství lidí. Jde o zajímavou konfrontaci proměny životního stylu, proměny města na podkladě významných historických událostí i každodenního života. Výstava a připravovaná publikace je určena nejen opavským patriotům, zájemcům o dokumentární fotografii, ale všem, kteří rádi čtou fotografie a přemýšlejí o všech souvislostech života,“ uvedl zástupce vedoucího Institutu tvůrčí fotografie (ITF) Mgr. Jiří Siostrzonek, Ph.D., který je spolu s náměstkem primátora Mgr. Daliborem Halátkem a Rudolfem Dybowiczem tvůrcem celé akce.

Připomínáme, že Fotografické zápisky o Opavě měly v širším měřítku premiéru letos v září v Galerii Obecního domu Nyní z však kamenných zdí přichází do ulic Opavy přímo mezi její obyvatele.

Nevšední projekt připravil Institut tvůrčí fotografie a Centrum multimediální tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě ve spolupráci s Městským dopravním podnikem Opava (MDPO a.s). Oba subjekty spolupracují na projektu této mobilní galerie již delší dobu. Premiéru měla v loňském roce, kdy v ní byly instalovány fotografie Zdeňka Stuchlíka, děkana Filozoficko - přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě a fotografa v jedné osobě. Poté vozil trolejbus číslo 307 snímky bývalého ředitele MDPO, a.s. Antonína Boudy.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015