Studenti i akademici Slezské univerzity dobrovolně darují krev

pátek 20. listopadu 2015 12:00 Autor: Martin Kůs

OPAVA, KARVINÁ – Hned dvě iniciativy na stejné téma se objevily mezi akademiky Slezské univerzity v Opavě. Tentokrát je ale jedna myšlenka na dvou místech naprosto v pořádku. Jedná se totiž o dobrovolné dárcovství krve. Zapojit se může kdokoli a to v obou sídelních městech univerzity – v Opavě i v Karviné.

Ilustrační foto: archiv ASPSUUž v pondělí zamíří první studenti do Slezské nemocnice v Opavě, kde zahájí týden trvající akci Hromadné darování krve – podzim 2015. V průběhu celého týdne 23. až 27. listopadu pak budou docházet studenti, pedagogové i další dobrovolníci na transfuzní stanici a zde věnují svoji krev do krevní banky. Akce má i svoji druhou roli v osvětě – má ukázat a případně podnítit význam darování krve mezi těmi, kteří tak dosud nedělali.

Hromadné darování krve studenty a pedagogy Slezské univerzity se poprvé uskutečnilo letos na jaře, kdy s touto výzvou přišli na přelomu března a dubna členové Asociace studentů a přátel Slezské univerzity. Odběry se konaly ve Slezské nemocnici v Opavě a akce byla nečekaně úspěšná. Jak uvedla za Asociaci Helena Dlouhá, tři dny určené pro odběry účastníků akce se nakonec ukázaly jako krátké a někteří studenti přišli do transfúzní stanice i později. To je prý důvod, proč akci hodlají v Opavě zopakovat.

Všechny potřebné informace k darování krve získají zájemci na facebookové události, kde lze také kontaktovat pořadatele.

Daruj krev s OPéeFkoU a staň se dobrovolným dárcem krve. To je výzva, se kterou oslovují studenty a akademickou obec na karvinské fakultě Slezské univerzity.
„Naším cílem je získat nové dárce z řad studentů a zaměstnanců Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné. Připojit se může kdokoli, kdo splňuje všeobecné podmínky pro darování krve,“ uvádí k akci Ing. Dagmar Labudková, referentka pro vnější vztahy OPF Karviná.
Vlastní odběry se uskuteční ve středu 25. listopadu 2015 od 7 do10 hodin a to v Transfuzním oddělení Nemocnice s Poliklinikou Karviná – Ráj. K účasti je nutné se předem registrovat, už proto, aby byl personál stanice připraven na konkrétní počet dárců a ti naopak nemuseli zbytečně dlouho čekat, než se dostanou na řadu. Krátký registrační formulář najdou zájemci např. na webové prezentaci akce.

Dagmar Labudková ještě dodává, že studenti Slezské univerzity, kteří se k iniciativě dárcovství krve přidají, mohou využít mimořádné stipendium, které na základě svého rozhodnutí uděluje rektor Slezské univerzity doc. Pavel Tuleja (Rozhodnutí rektora č. 27/2015). Mimořádné stipendium 1 000 Kč bude přiznáno studentům prezenční i kombinované formy studia, kteří v období 1. září 2015 - 31. srpna 2016 alespoň dvakrát bezplatně darovali krev nebo čtyřikrát bezplatně darovali plazmu

 

PODMÍNKY DÁRCOVSTVÍ KRVE
Je Vám alespoň 18 let a máte nejméně 50 kg, cítíte se zdráv(a), snášíte dobře odběry krve, neberete pravidelně léky (vyjma hormonální antikoncepce), netrpíte chronickou ani infekční chorobou, v posledních sedmi dnech jste nepodstoupil(a) trhání zubů ani malý chirurgický výkon, neměl(a) jste v posledních 4 týdnech přisáté klíště. V posledních 6 měsících jste nepodstoupil(a) chirurgický výkon, nebyl(a) jste v přímém kontaktu s cizí krví, neporanil(a) jste se o jehlu, nebylo Vám nebo Vašemu partnerovi provedeno tetování nebo piercing. Nepobýval(a) jste v posledním roce v tropech nebo subtropech. Pro ženy: nemáte právě menses.
Pokud splňujete tyto podmínky a máte zájem, můžete se stát dárcem.
Podrobnější informace o dárcovství krve jsou uvedeny např. na stránkách Nemocnice Karviná – Ráj.


Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015