Slezská univerzita chce přilákat nové matematické talenty

pondělí 25. ledna 2016 8:27 Autor: Martin Kůs

Ilustrační foto: Martin Kůs

 

Slezská univerzita chce přilákat nové matematické talenty. Motivací je mimořádné stipendium pro nově zapsané úspěšné studenty

OPAVA – Mimořádným stipendiem se rozhodl podpořit nově nastupující studenty do prvních ročníků ředitel Matematického ústavu v Opavě prof. RNDr. Jaroslav Smítal, DrSc. Podpora není plošná, je určena pouze těm, kteří v době před nástupem na vysokou školu prokázali mimořádné výsledky v oblasti matematiky nebo se úspěšně účastnili matematických soutěží. Talentovaní studenti matematiky si pak mohou měsíčně přijít až na 6 000 korun.

Stipendium je určeno těm posluchačům, kteří se do studijního programu Matematika zapíší poprvé. Částku 1 000 korun může získat student, který složí písemnou nebo ústní maturitní zkoušku z matematiky a přitom celkový průměr známek z matematiky po dobu studia nepřesáhl hodnotu 1,2. Na částku 2 000 korun má nárok student, který splňuje alespoň jednu z podmínek, že složí písemnou nebo ústní maturitní zkoušku z matematiky a přitom celkový průměr známek z matematiky po dobu studia nepřesáhl hodnotu 1,0 nebo byl řešitelem krajského kola Matematické olympiády v kategorii A, B nebo C v České nebo Slovenské republice. O tisíc korun více, tedy 3 000, může získat student, který se nejen olympiády zúčastnil, ale také v ní významně uspěl. Ti, kteří pak postoupili do celostátních, tzv. ústředních kol Matematické olympiády, mohou obdržet stipendium v hodnotě 4 000 korun. Úspěšní řešitelé celostátních kol, získají ještě o jeden tisíc navíc, tedy 5 000 korun. Nejvyšší částku 6 000 korun pak může prostřednictvím stipendia obdržet vítěz ústředního kola Matematické olympiády.

Ilustrační foto: Martin KůsStudent, který požádá o výše uvedená stipendia, musí své oprávnění doložit příslušným dokumentem, a to do 15 dnů od zápisu ke studiu. O přidělení stipendia následně rozhodne ředitel Matematického ústavu v Opavě. Stipendium bude úspěšným studentům matematiky na Slezské univerzitě v Opavě vypláceno měsíčně, a to po dobu akademického roku (nejvýše po dobu 10 měsíců). Podmínkou vyplácení stipendia je řádné plnění studijních povinností.
Více podrobností mohou zájemci o studium matematiky na Slezské univerzitě v Opavě získat na webu Matematického ústavu.

Mimořádné stipendium je jednou z cest, kterými chtějí univerzitní matematici podporovat matematicky talentované studenty. Snahou je nejen takové uchazeče podnítit k zájmu studovat právě v Opavě, ale také to, aby studium řádně dokončili. Lidé z matematického ústavu takové potenciální studenty vyhledávají už během jejich středoškolské docházky, kdy pro ně ve spolupráci s Filozoficko-přírodovědeckou fakultou v Opavě pořádají pravidelné motivační Pátky s matematikou a fyzikou. Více o nich najdete zde.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015