Filozoficko-přírodovědeckou fakultu navštívil polský generální konzul Janusz Bilski, s děkanem Zdeňkem Stuchlíkem domlouvali spolupráci

pondělí 14. března 2016 14:56 Autor: Zuzana Urbánková

FOTO: Vladimír Meletzký

OPAVA - Spolupráce, předávání si kontaktů a vzájemná pomoc. To byla v pátek 11. března 2016 během setkání děkana Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě Prof. RNDr. Zdeňka Stuchlíka, CSc. s polským generálním konzulem Januszem Bilskim nejčastěji používaná slova.
 
Děkan Stuchlík má s našimi severními sousedy úzké kontakty.  „Spolupracuji se světovým astrofyzikem profesorem Markem Abramowiczem a po umělecké stránce s fotografem a profesorem Univerzity sociálních a humanitních věd ve Wroclawi Jerzy Olekem,“ podotkl děkan, který se rovněž věnuje fotografickému umění.

FOTO: Vladimír MeletzkýSchůzku, která se odehrála v děkanově pracovně, inicioval Mgr. Jiří Siostrzonek, PhDr., zástupce vedoucího Institutu tvůrčí fotografie (ITF). Institut má s Polskem velmi úzké kontakty, řadu jeho studentů tvoří právě Poláci, které najdeme i mezi vyučujícími.  

„S polskými kolegy už dlouho dobu organizujeme v řadě polských měst nejrůznější akce – workshopy, výstavy, přednášky,“ zdůraznil Jiří Siostrzonek, který doufá, že právě generální konzul může výrazně napomoci dalšímu rozvoji spolupráce FPF SU v Opavě s polskými školami a veřejnou správou.

Janusz Bilski přislíbil, že on a jeho kolegové z Generálního konzulátu Polské republiky v Ostravě budou naši fakultu informovat o akcích polské strany, na nichž by FPF mohla participovat.
Děkan konstatoval, že pokud to bude v kompetenci a možnostech fakulty, ráda se zapojí: „Mohlo by jít i o rozsáhlejší projekt týkající se například toho, jak polští studenti ovlivňují ITF a naopak, jak  ITF ovlivňuje kulturní dění v Polsku.“

Setkání byla rovněž přítomna tisková mluvčí Slezské univerzity v Opavě Karin Martínková.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015