Foto: pixabay.com  

OPAVA – Vezmi svoji oblíbenou knihu s sebou do parku a přečti ostatním alespoň malý kousek. Na oplátku zase oni přečtou tobě ze svých knih. Tak nějak by se dala charakterizovat akce, kterou ve čtvrtek 17. března připravili posluchači oddělení Informační vědy při Ústavu informatiky Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FPF) Slezské univerzity v Opavě nejen pro sebe, ale pro každého, kdo měl chuť prožít pár minut s knižními hrdiny a fiktivními příběhy.

Reportáž Českého rozhlasu Ostrava z akce


V Opavě začal 'Velký knižní čtvrtek' v pořadí již druhým happeningem “Vem knihu do parku“. Studenti a akademici si takto připomínali, že březen je měsícem čtenářů (ti dříve narození pak mají zcela jistě zafixovaný slogan Březen – měsíc knihy a možná si vzpomenou i na snahu přeměnit březen na měsíc internetu). Ať tak nebo tak, v každém případě se v parku před Obecním domem v Opavě četlo. Četly se pohádky, dobrodružné příběhy, došlo i na poezii či vědecko-fantastické téma, prostor byl také pro odbornou literaturu. Knihy starší i úplně nové.

S myšlenkou parkového čtení přišla před pěti roky pedagožka PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Tehdy ji k tomu vedl pocit, že dnešní žáci a studenti se sice dokonale pohybují v prostředí elektronických médií, ale prakticky vůbec nečtou a pokud ano, často mají problémy vyhledávat ve spleti stránek knih potřebné informace a údaje. V loňském roce se připojila také další z univerzitních vyučujících Mgr. Světlana Hrabinová a vše dostalo jiný rozměr. Z původní komorní akce se stalo setkání knihomilů napříč fakultou, ostatně jako důkaz poslouží fakt, že ve čtvrtek se nečetlo jen v češtině, ale také v angličtině.

Sama Jindra Planková se s knihou v parku vrátila do svých dětských let a posluchačům přečetla úryvek z Chytré kmotry lišky. Její příběh, kdy liška vyláká pomocí telefonu z uzenáře Špejlíka tu největší a nejvoňavější šunku, si vysloužil bouřlivý potlesk naslouchajících. Z úplně jiné 'police' vytáhla svoji knihu Terezie Ratajová, momentálně studentka druhého ročníku navazujícího magisterského studia oboru Informační studia a knihovnictví. Ta otevřela jednu z odborně zaměřených publikací s odůvodněním, že právě pracuje na své diplomce, a tedy čte to, co pro práci potřebuje. Pavla Kočišová zase představila přítomné zajímavým textem v angličtině. Podobně se nad řádky knihy vystřídala asi patnáctka studentů a učitelů.  

Co je nejdůležitější, k akademikům se ve čtení přidali i kolemjdoucí, i když ne asi tolik, jak by si možná pořadatelé představovali. Naštěstí těch, kteří se zastavili a zaposlouchali do čtených slov, bylo celkem dost. V jednu chvíli i celá třída mateřské školy, která zrovna byla na vycházce.

„Akce se podařila, nejen tím, že jsme dokázali pro čtení zaujmout nové studenty a kolemjdoucí, ale i třeba počasím, které nám nahrávalo. Potěšující je, že tato akce se už neodehrává jen v okruhu našich posluchačů a pedagogů, ale že se na ni objevují i studenti z jiných ústavů. Pro ty, kteří četli, jsme měli připraveny drobné dárky jako poděkování a ty jsme rozdali všechny. Můžeme se tak těšit na příští rok,“ hodnotí akci Jindra Planková.