Velikonoce u skanzenu návštěvníky lákaly

středa 23. března 2016 9:30 Autor: Martin Kůs

Foto: archiv Archeologického klubu

MALÉ HOŠTICE, OPAVA – Na 150 návštěvníků se nenechalo v neděli 20. března 2016 zastrašit chladnějším počasím a přišlo do areálu skanzenu v Malých Hošticích, kde se uskutečnila oslava blížících se Velikonoc. Akci pořádala obec Malé Hoštice a Archeologický klub studentů Slezské univerzity, o. s., ve spolupráci s Ústavem archeologie na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě.

Samotná akce byla zahájena ve dvě hodiny odpoledne přednáškou Mgr. Petra Rataje, posluchače třetího ročníku doktorského studia oboru Archeologie, na téma „Vejce jako rituální předmět“ a hned po ní následovala přednáška letošního bakalářského třeťáka Michala Dienstpiera věnovaná hrám a dalším svátečním volnočasovým aktivitám.

Foto: archiv Archeologického klubuJinak to ve skanzenu žilo především hrami. Návštěvníci se mohli těšit na nejrůznější stánky, ukázky velikonočních zvyků, k dobré náladě i možnosti zahřát se tancem jim zahrály folklorní skupiny z Bolatic a Štěpánkovic. Nechyběly aktivity připravené pro ty nejmenší návštěvníky: dětský koutek s malováním, nejrůznější soutěže s velikonoční tématikou nebo možnost vyzkoušet si střelbu z luku. Pro dospělé pak byla připravena ochutnávka velikonočního pivního speciálu a dalšího občerstvení.

Až do večerních hodin, kdy program skončil, přicházeli stéle lidé a jejich velký zájem o připravené aktivity těšil především pořadatele.

Pro univerzitní archeology nebyla akce v Malých Hošticích prvním představením jejich aktivit na tomto místě. Například loni v září se zde zúčastnili velmi úspěšného Malohoštického jarmarku, kde představili formou her a ukázkových představení celou řadu historických témat, včetně výroby různých předmětů či naopak jejich “archeologické“ hledání.

Připraveno podle podkladů Mgr. Petra Rataje a Jiřího Skácelíka

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015