Asociaci studentů a přátel Slezské univerzity v Opavě čeká semestr plný práce

úterý 29. března 2016 8:07 Autor: Martin Kůs

Foto: archiv ASPSU

OPAVA - Studentským plesem, který Asociace studentů a přátel Slezské univerzity v Opavě (dále ASPSU) připravila v sobotu 19. března už podevatenácté, aktivity této organizace v letním semestru nekončí. Naopak.

Fotoreportáž ze Studentského plesu najdete
na facebooku Asociace studentů a přátel Slezské univerzity


Největší dubnovou akcí se pro ASPSU bezesporu stane setkání studentských unií, které bude hostit právě Opava. Tradice setkávání aktivních studentů není nijak stará, zatím se toto setkání uskutečnila jen v Ostravě, Praze, Ústí nad Labem a Plzni. Opava, respektive Slezská univerzita, ve “výběrovém řízení“ porazila další zájemce, např. ČVUT Praha. „Víkendové setkání se bude odehrávat v duchu hledání dalších možností pro spolupráci studentských organizací, tak jak se to podařilo s hudební soutěží University Band Contest, na které jsme se domluvili loni. Rádi bychom také představili ostatním naši univerzitu a její sídelní města, a samozřejmě se i společně pobavili,“ uvádí současný předseda ASPSU Ondřej Pupík s tím, že zázemí pro debatu najdou v areálu Hradecká.

bannerJeště před tím se uskuteční regionální kolo zmiňované soutěže University Band Contest 2016, které se odehraje 29. března v opavském Music klubu 13 na Krnovské ulici. Přihlášené skupiny se zde utkají o postup do dalšího kola klání o nejlepší kapelu vysokoškolského studentstva,  o možnost zahrát si na opavském studentském zakončení semestru a o věcné ceny.

Foto: archiv ASPSUNovinkou v kalendáři bude letos orientační běh Opavou, na kterém bude ASPSU spolupracovat se zdejším Klubem orientačního běhu. „S panem Sýkorou, což je patriot tohoto sportu v Opavě, plánujeme vést trať po městě, primárně se jí snažíme dostat hlavně do centra – rádi bychom, aby studenti a další závodníci měli možnost poznat také krásy Opavy,“ vysvětluje Ondřej Pupík. Dobrou zprávou je, že ASPSU bude mít na startu své reprezentanty. „Věřím, že naši výzvu přijme také pan rektor a další představitelé univerzitního života a vyběhnou s námi na trať,“ doplňuje ještě.

Další metou se stane květnový Opavský majáles, tradičně největší studenty připravovaná akce. „Letošní majáles se uskuteční 9. - 13. května a osobně jsem velmi rád, že se na něj opět vrátí křest literárního sborníku Artemisia. Studenti, pedagogové a absolventi SU do sborníku mohou zájemci posílat své povídky, verše, grafiku, kresby či třeba komiksy. Deadline přijímání příspěvků je 14. dubna. Jinak bude scénář akce stejný, jako v minulosti, tedy v pondělí průvod masek – letos s tématem hororu a filmový den, který se uskuteční v areálu Hradecká 17. Úterý bude opět patřit divadelnímu dnu, který pořádají studenti Kulturní dramaturgie v Loutkovém divadle Opava, ve středu přijde na řadu právě literární den, pravděpodobně v Galerii Gottfrei, a již zmiňovaný křest a po čtvrtečním odpočinkovém dnu, kdy my ale budeme připravovat zázemí na pátek, vše vyvrcholí OPEN AIR festivalem, tedy hudebním vystoupením kapel pod širým nebem v Městských sadech u opavské víceúčelové haly,“ v rychlosti avizuje majáles předseda ASPSU. Jak připomíná, v pátek je 13., tedy téma hororu se pro letošní majáles přímo nabízelo a bude se prolínat celým majálesovým veselím.

Činnost ASPSU se samozřejmě neomezuje jen na tyto “velké“ akce, ale denním chlebem pro ni jsou jednorázové akce, připravované ve spolupráci s opavskými kluby a dalšími organizacemi. Informace o nich najde každý na facebookových stránkách ASPSU, kde se pravidelně vkládají pozvánky. Hned týden po plese se tak uskuteční setkání zájemců o Erasmus se studenty, kteří již studijní pobyt absolvovali. Na pozvání ASPSU přijde do baru Myslivna na Masarykově třídě představit své zkušenosti hned několik posluchačů Slezské univerzity a budou rovněž odpovídat na případné dotazy.  „Andrea Morysová bude vyprávět o Slovinsku, Linda Masudová o pobytu ve Švédsku atd. Vedle zážitků studentů Slezské univerzity v zahraničí se hosté večera dozvědí, jaký mají pohled zahraniční studenti na Opavu a Slezskou univerzitu,“ říká Pupík.

Zapomenout ale ASPSU nechce ani na dobrovolnickou činnost. Stále probíhá projekt Předčítač, tedy čtení pohádek dětem hospitalizovaných na lůžkovém dětském oddělení Slezské nemocnice v Opavě, určitě se uskuteční další potravinová sbírka a pokud to bude jen trochu možné, i darování krve. „Rovněž sbírka plyšáků a hraček pro děti v nemocnici běží a při vhodné příležitosti dárky od studentů i všech ostatních odneseme a předáme,“ připomíná Ondřej Pupík s tím, že i nadále se sbírají víčka z PET lahví, která jsou určena na podporu léčení. „S maminkou malé Natálky jsme stále ve spojení, takže klidně mohou lidé víčka nosit i dál,“ upozorňuje závěrem.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015