Prestiž, peníze, kafeterie. Nemocnice se ucházely o opavské sestry

čtvrtek 5. května 2016 9:19 Autor: Marek Cetkovský

Foto: Marek CetkovskýOPAVA - Česká republika se v poslední době potýká s akutním nedostatkem vysokoškolsky vzdělaných sester. Důvody jsou nasnadě. Tolik potřebné a prospěšné povolání, o němž samy sestry hovoří jako o poslání, je u nás zároveň velmi nedoceněné. Když přijde na otázky mzdy nebo společenské prestiže, máme oproti západním zemím co dohánět. Zdravotní sestry se mezitím na tuzemském trhu práce staly nedostatkovým zbožím. Protože ale vše špatné je k něčemu dobré, současná situace hraje do karet absolventům vysokoškolského oboru Všeobecná sestra, kteří se nemusejí obávat o své uplatnění. Pro jazykově dobře vybavené se přímo nabízí práce v zahraničí, většina absolventů ale zůstává věrná domácímu prostředí. A právě pro ně připravil Ústav ošetřovatelství letos poprvé „Den pracovních příležitostí pro všeobecné sestry“.

Foto: Marek CetkovskýV úterý 26. dubna přijeli na půdu Fakulty veřejných politik v Opavě zástupci sedmi zdravotnických zařízení, aby se pokusili oslovit posluchače druhého a třetího ročníku programu Ošetřovatelství. Setkání zahájila proděkanka Fakulty veřejných politik Mgr. Marta Kolaříková, Ph.D., s vedoucí Ústavu ošetřovatelství PhDr. Janou Haluzíkovou, Ph.D., a po krátkém úvodu dostali prostor zástupci jednotlivých nemocnic. Z pečlivě připravených prezentací a lákavých nabídek bylo zřejmé, že o naše studenty a absolventy je mezi zaměstnavateli opravdový zájem, který jsme zvyklí vídat spíše u technicky zaměřených oborů. Není divu, vždyť nejen Slezská nemocnice v Opavě s nadějí vzhlíží k letošním absolventům, od kterých si slibuje, že by mohli rozšířit řídnoucí stavy personálu hlavně na lůžkových zařízeních a ulehčit tak lékařům.

Foto: Marek CetkovskýZ regionálních zařízení se nejprve prezentoval špičkově vybavený Rehabilitační ústav Hrabyně zastoupený vrchní sestrou Mgr. Miroslavou Zimolovou. Již zmíněnou Slezskou nemocnici v Opavě představila náměstkyně ošetřovatelské péče Mgr. Lenka Hanková spolu s manažerkou kvality Janou Škrobánkovou. Z Městské nemocnice v Ostravě přicestoval tým v čele s náměstkyní ošetřovatelské péče Bc. Gabrielou Goryczkovou, náměstkyní pro personální řízení Mgr. Denisou Sedláčkovou, studenty ale svým ostrovtipem oslovoval především tiskový mluvčí Ing. David Račák. Posledním regionálním zástupcem byla Vítkovická nemocnice ze společnosti Agel, za kterou hovořil taktéž tříčlenný tým v čele s personálním manažerem Ing. Janem Poštulkou, Mgr. Soňou Chlumovou ze společnosti Agel a vrchní sestrou chirurgie Bc. Ninou Hrtanovou.

Foto: Marek CetkovskýPozvání na akci přijali také zástupci nemocnic zpoza hranic Moravskoslezského kraje. To jen podtrhuje aktuální hodnotu, kterou mají naši absolventů na trhu práce. Z hanácké metropole přivezla pracovní nabídky Mgr. Margita Hájková, referentka oddělení profesního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů Fakultní nemocnici Olomouc. Zástupci dvou zařízení vážili cestu dokonce až z Prahy. Z hlavního města přicestovala náměstkyně ošetřovatelské péče Mgr. Jana Nováková, MBA, z Fakultní nemocnice Motol, kterou doplnil přednosta ústavu ošetřovatelství 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Motol PhDr. Daniel Jirkovský, Ph.D., MBA. Druhou pražskou nemocnicí byla Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, za kterou vystoupila vrchní sestra I. Interní kliniky Mgr. Jana Bodláková s výmluvným kolegou Mgr. Petrem Caletkou.

Foto: Marek CetkovskýKaždý z potenciálních zaměstnavatelů se o pozornost studentů ucházel s jinou strategii. Někteří vsadili na prestižní zvuk svých oddělení, jiní na nejmodernější vybavení - plně automatizovanými pokoji počínaje a vyhřívanými chodníky konče. Mezi osvědčené taháky patřil přátelský kolektiv a příjemné prostředí, které shodně slíbili všichni. Budoucí zdravotní sestry měla zaujmout také široká škála benefitů, relaxační zóny přímo na pracovišti nebo gastrozážitky v nemocničních kantýnách, které dle barvitých líčení aspirují přinejmenším na michelinskou hvězdu. Zcela otevřeně se hovořilo i na téma platů a finanční motivace obecně. Vedení některých zařízení totiž začala nově nastoupivším sestrám nabízet jednorázové náborové příspěvky, protože v oblasti měsíčních platů toho příliš vymyslet nelze. Na závěr každého vystoupení dostali studenti prostor k dotazům a diskusi a obdrželi také kontakt na konkrétní osoby z personálního oddělení daného zařízení.

Foto: Marek CetkovskýPo skončení programu proběhlo mezi studenty dotazníkové šetření, které mělo zjistit, zda je akce oslovila a kterým informacím přikládali největší váhu. „Nejlépe v hodnocení dopadly prezentace obou pražských nemocnic. V případě Fakultní nemocnici Královské Vinohrady zaujala především názorná kalkulace platového zařazení. Fakultní nemocnice Motol zase jako jediná představila špičkově vybavená pracoviště prostřednictvím videoklipu a studenty oslovila možností dalšího bezplatného vzdělávání,“ shrnuje vedoucí odborných praxí Mgr. Michaela Skořupová, RN, která akci připravila společně se svou kolegyní Mgr. Pavlou Rabasovou, Ph.D. Úspěch sklidila i další vystoupení, zvláště pokud se promotéři nebáli promluvit k posluchačům neformálně, na rovinu a s vtipem. „Studenti skutečně nejvíce oceňovali naprostou otevřenost a upřímnost ve všech otázkách včetně platů a benefitů. Na základě pozitivních ohlasů jsme připraveni v příštích letech z akce udělat tradici,“ uzavírá vedoucí ústavu ošetřovatelství doktorka Jana Haluzíková.Foto: Marek Cetkovský

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015