Posluchači kurzu Digitální fotokomora zvou na výstavu svých prací

pondělí 23. května 2016 7:54 Autor: Karin Martínková

2016 06 U3V pozvnka-2

OPAVA - Digitální fotokomora je součástí programu celoživotního vzdělávání v rámci Univerzity třetího věku pořádaného Slezskou univerzitou v Opavě.  Oblíbený dvousemestrální kurz je zaměřen na úpravy a zpracování digitálních fotografií a počítačové grafiky. V současnosti jeho první ročník navštěvuje 16 posluchačů, dalších 19 si zručnost a vědomosti nabyté v základním kurzu prohlubuje a rozvíjí ve dvou navazujících ročnících pro pokročilé. Všichni představí svá nejlepší díla i veřejnosti na výstavě (NE)NAHRADITELNÍ instalované v 1. poschodí opavského Obchodního centra Breda & Weinstein. Přehlídku prací bude možné zhlédnout od 28. května do konce června.

Každému je přes padesát, nejstaršímu dokonce 84 let. Přesto si vlastní digitální fotografie upravují do formátů pohlednic z dovolené, posílají vlastní vánoční přání, vyrábějí kalendáře. Jak to dokáží?

2016 06 DFK VavrovaPosluchači kurzu Digitální fotokomora patří mezi aktivní lidi nad 50 let, kteří na sobě a svých schopnostech stále pracují prostřednictvím studia Univerzity třetího věku.  V rámci zmíněného kurzu se učí úpravu, zpracování a organizaci fotografií praktickým přístupem na vlastních pracích s využitím bezplatných fotografických editorů tak, aby tyto programy pro úpravu fotografií mohli bez nesnází používat i na svých domácích počítačích. Před přihlášením do kurzu není nutná předchozí znalost práce s těmito editory, zájemce ale musí zvládat základní počítačovou gramotnost. V Digitální fotokomoře se pak mimo jiné naučí ovládat širokou škálu nástrojů, jako jsou štětec, pero, tužka, rozprašovač, guma, razítko, dále práci s kanály, vrstvami, cestami a grafickými filtry, tvořit objekty a křivky, vkládat a upravovat text, pracovat s bitmapami.  

2016 06 DFK NabelekSložení účastníků kurzů je velmi pestré, najdete mezi nimi jak ryzí fotografické amatéry, tak profesionální fotografy či výtvarníky, kteří si doplňují znalosti právě o oblast zpracování fotografií či grafik. Oblíbené jsou proto i vzájemné přednášky posluchačů, které sdílením vědomostí obohacují proces výuky. Někteří z nich již pořádají své vlastní výstavy, pro jiné je zveřejnění jejich děl na avizované výstavě veřejnou premiérou. Své zálibě obětují značné množství času: kromě 1,5 hodiny týdně, kterou tráví přímo v univerzitním kurzu, plní i domácí přípravu a činí tak neúnavně a s nadšením, jak popisuje lektor kurzu Vladimír Meletzký z Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě a doplňuje: „Většinou se jedná o lidi v aktivním věku, a o to je jejich nasazení obdivuhodnější. Z kurzů je po skončení lekcí musím téměř vyhánět.“

Digitální fotokomora patří mezi oblíbené stálice kurzů vzdělávání v rámci Univerzity třetí věku a Slezská univerzita v Opavě počítá s jejím zachováním i pro další akademický rok. Úplný přehled nabídky je zveřejňován zpravidla v srpnu a je dostupný na univerzitních webových stránkách czv.slu.cz. Centrum celoživotního vzdělávání univerzity již nyní avizuje obohacení přednáškových cyklů o nová témata i zcela nové kurzy zaměřené na menší skupiny posluchačů.

2016 06 DFK Nevrelova

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015