Děkan Zdeněk Stuchlík: Většina studentů Filozoficko-přírodovědecké fakulty jí dělá dobré jméno

středa 25. května 2016 7:49 Autor: Zuzana Urbánková

OPAVA - Akademický rok pomalu končí. Děkan Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc. ho podle svých slov vidí jako velmi pozitivní a úspěšný.  Jak však vidí ty, kteří na tom mají svůj podíl - studenty?

Jací jsou podle vás studenti naší fakulty?
2016 05 rozhovor Zdenk Stuchlk 2Naše fakulta má studenty jako všude jinde, pokryjí celou škálu: jsou vynikající, průměrní i slabší. Naštěstí se výrazně projevovali především  studenti vynikající, a to napříč všemi obory. Nejvýrazněji ovšem studenti fyziky a tvůrčí fotografie.
Náš Ústav fyziky patří v evropském měřítku mezi prestižní a renomovaná pracoviště svého druhu. V současné době u nás studují talentovaní doktorandi z České republiky, ale i z Uzbekistánu či Ukrajiny. Arman Tursunov z Uzbekistánu zaznamenal nedávno velký úspěch na konferenci v ruském centru jaderných výzkumů Dubně, kde získal cenu za nejlepší přednášku v sekci teoretické fyziky. On a další zahraniční i čeští studenti teoretické fyziky vydali během dvou let studia u nás tolik článků v odborných publikacích, jako mnoho jiných odborníků nevydalo za celý život.
Jeden z našich absolventů teoretické fyziky Karel Adámek se nyní v Oxfordu zabývá hitem – multifázovou filtrací, kterou aplikuje na astrofyzikální problémy.

Znám je rovněž Institut tvůrčí fotografie…
ITF rovněž patří ve středoevropském kontextu k renomovaným pracovištím svého druhu. Téměř polovina studentů a absolventů je ze zahraničí, především z Polska, ale i Slovenska. Jejich úspěchy jsou neoddiskutovatelné a velmi výrazné. Nemohu jmenovat všechny, protože by to byla dlouhá řada jmen, za všechny snad například Romana Vondrouše, který v roce 2013 získal v Amsterodamu první cenu World Press Photo v kategorii Sport, Rafala Milacha, Lucii Nimcovou, Terezu Vlčkovou, Báru Prášilovou, Jana Brykczynskeho, Annu Gutovou, Barboru Žůrkovou, Radima Žůrka, Krzysztofa Golucha a další. Ti všichni získali za svou tvorbu rozmanitá významná ocenění. Je to samozřejmě jejich zásluha i zásluha pedagogů, kteří je vedou.

Letos se v Opavě konal již potřetí Mezinárodní studentský filmový festival Opavský páv. Ten také patří mezi aktivity našich studentů.
Zorganizovali ho studenti Audiovizuální tvorby Ústavu bohemistiky a knihovnictví pod vedením Mgr. Moniky Horsákové. Festival jsem zahajoval a vím, kolik úsilí a času naše studenty stál. Oceňuji to a přeji si, aby se z tohoto zdařilého festivalu stala tradice.
Rád bych se ovšem zmínil i o studentech Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu. Kromě toho, že organizují a prakticky provádějí mnoho gastronomických akcí, v poslední době je veřejnost vnímala a pochvalně hodnotila na akci Otevírání turistické sezony u zámku Hradec nad Moravicí, kde ve svém stánku skvěle svůj obor prezentovali. Na stole mám kladné ohlasy od účastníků této akce.

Dobré jméno mají i studenti historie, archeologie, informatiky…
Studenti Ústavu historických věd i Ústavu archeologie mají svůj Historický a Archeologický klub, vyvíjejí v nich bohatou činnost. Budoucí historikové se však například podíleli i na unikátním muzejním slovníku pro region, který splňuje i funkci učebního textu, účastní se řady soutěží, konferencí, sympozií, projektů, výstav, výjimkou nejsou ani přednášky pro studenty středních škol či jejich publikační činnost.

2016 05 Stuchlik pav 1Archeologický klub se zatím naposledy prezentoval na akci v Krnově se středověkým jarmarkem, ochutnávkou historických jídel, výrobou kamenné a kostěné industrie. Studenti archeologie kromě jiného provádějí výzkumy v terénu, známý je například průzkum v Pustějově na Novojičínsku, kde nalezli stopy pravěkého překladiště kamene. Jde o objev, který svým významem daleko přesahuje hranice České republiky. Studenti Ústavu informatiky pomáhají každým rokem organizovat soutěž v programování robotických systémů Opavský Robocup či soutěž s opavskou firmou Tipa Za tajemstvím elektronu.
Těch akcí, které dokládají dobrou úroveň našich studentů napříč všemi ústavy a jejich zájem o studium, je samozřejmě mnohem více - včetně Majálesu - pro nedostatek místa je všechny jmenovat nemohu. Nicméně rád bych ještě upozornil na dotazník, který jsme mezi studenty prováděli. Vyplynulo z něho, že jsou na naší fakultě spokojeni, oceňují její rodinnou atmosféru i vlídné klima.

V jednom z rozhovorů jste uvedl, že největší devizou fakulty jsou lidé…
Je to pochopitelné. Nejsou to ani přístroje, ani budovy, kdo přichází s novými podněty a nápady, ale lidé. Vyučující i studenti. Dobré zázemí pro ně je nutná, nikoli postačující podmínka k tomu, aby fakulta dosahovala výborných výsledků ve vědě, výzkumu i výuce.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015