Karvinští studenti uspěli na Karnevalu chutí 2016

pátek 27. května 2016 6:12

2016 05 karneval chuti 1


Autor: Ondřej Běčák, student oboru Hotelnictví

OSTRAVA, KARVINÁ - „Pestrá nabídka dobrého jídla a pití, ochutnávky, košty, degustační menu, kulinářské show a různé gastronomické lahůdky potěší všechny labužníky.“ Takto se prezentovala akce, nesoucí název Karneval chutí Ostrava 2016, která se konala na konci dubna na Výstavišti Černá louka v Ostravě. Organizátory Karnevalu chutí byli Ostravské výstavy, a.s., a členské hotely a restaurace Asociace hotelů a restaurací České republiky AHR ČR v Moravskoslezském kraji. Náplní letošního 5. ročníku byla prezentace projektů „Czech Specials“ a „Jak šmakuje Moravskoslezsko“. Popularita tohoto gastrofestivalu každým rokem roste, letošního Karnevalu chutí se zúčastnilo kolem 8 500 návštěvníků, což je o 8 % více, než v loňském roce. Tím se tato akce stává jednou z nejvýznamnějších v kraji a hrdě se může srovnávat s Zlatou Tretrou, nebo Colours of Ostrava.

2016 05 karneval chuti 2Novinkou letošního ročníku byla soutěž pro veřejnost MILUJEME JÍDLO, do které se mohli přihlásit amatérští kuchaři či hoteliéři. Za úkol měli připravit pokrm z jedné hlavní suroviny, kterou si vybrali z tajemného boxu. Vítěz obdržel pozvání k návštěvě předního hotelu od AHR ČR. Cenu však nedostal jen vítěz, ale všichni zúčastnění, které obdaroval partner akce firma Lamart.

Velkou zajímavosti byly Kávové kurzy, její degustace a semináře o kávě, kde se zájemci za příjemnou cenu mohli dozvědět více o tomto nápoji. Probíhaly dva kurzy, první o domácí přípravě kávy a druhý o degustaci kávy z různých koutů světa. Novou atrakcí byla soutěž ředitelů čtyřhvězdičkových ostravských hotelů ve vaření. Návštěvníci měli také možnost navštívit restaurace se zahraniční kuchyni a ochutnat jejich speciality. K vidění bylo kromě degustačních menu i mnoho dalšího z regionální produkce potravin i pokrmů, největším lákadlem byl stánek „Brouk na talíři“, který vyhrál ocenění Nejlepší stánek Karnevalu chutí. Byla zde k vidění také domácí výroba marmelády, brambůrků apod.

2016 05 karneval chuti 3Součásti Karnevalu chutí byla prezentace odborných škol Moravskoslezského kraje, které se zúčastnila i naše Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné. Účastníci měli za úkol slavnostně prostřít stoly (tabule) na jednotné téma, jimž bylo 700. výročí narození Karla IV. Spolu s námi soutěžilo 8 středních a vyšších odborných škol z kraje, naši studenti byli na soutěži poprvé. Téma tabule jsme pojali jako studentský projekt „Karel IV. na lovu“, k tomu jsme připravili návrh složitého menu a libreto, ve kterém jsme měli popis všech součástí středověké lovecké hostiny. Slavnostní tabule hodnotila odborná komise a také návštěvníci Karnevalu chutí. Studenti, nejen z Moravskoslezského kraje také soutěžili v barmanské a sommeliérské soutěži.

Naše fakulta se přímo podílela na akci Asociace hotelů a restaurací AHR ČR, a to na obsluze degustačních menu. Ta se podávala v největší a nejprestižnější restauraci Karnevalu chutí. Z pokrmů si hosté mohli v pátek a sobotu vybírat ze čtyř a v neděli pak ze tří degustačních menu, které obsahovaly tři chody – předkrm, hlavní chod a dezert. V ceně byly zahrnuty nápoje, voda, pivo, víno a káva. Na sobotní provoz vyslala naše fakulta 12 studentů oboru Hotelnictví, 9 z druhého a 3 ze třetího ročníku. Práce studentů zahrnovala přípravu restaurace, složitou obsluhu hostů, rozlévání vína, čepování piva, přípravu kávy a debaras. Poslední menu, které připravoval Tomáš Bracek – Executive Chef z Restaurace Carbon ve Frýdku-Místku bylo z mého pohledu nejlepší, na jeho přípravě jsme se podíleli i my, studenti a mohli jsme si přímo vyzkoušet naše dovednosti vyšší formy obsluhy, kterých základy jsme získali při výuce na Katedře cestovního ruchu a volnočasových aktivit. 2016 05 karneval chuti 4Za účast v Soutěži slavnostních tabulí a za pomoc při organizaci letošního ročníku naši studenti obdrželi na slavnostním vyhlášení dne 16. 5. 2016 v Clarion Congress Hotelu v Ostravě z rukou organizátorů letošního ročníku diplom.


Za nejlepší prezentaci a pomoc při zajištění organizace Karnevalu chutí 2016. Myslím si, že tato akce pro nás byla přínosná, mohli jsme zblízka vidět práci profesionálů v našem oboru, mohli jsme si s nimi popovídat a nechat se jimi inspirovat. Těšíme se na další ročník!

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015