Karvinští studenti uspěli na Karnevalu chutí 2016
Autor: Ondřej Běčák, student oboru Hotelnictví
OSTRAVA, KARVINÁ - „Pestrá nabídka dobrého jídla a pití, ochutnávky, košty, degustační menu, kulinářské show a různé gastronomické lahůdky potěší všechny labužníky.“ Takto se prezentovala akce, nesoucí název Karneval chutí Ostrava 2016, která se konala na konci dubna na Výstavišti Černá louka v Ostravě. Organizátory Karnevalu chutí byli Ostravské výstavy, a.s., a členské hotely a restaurace Asociace hotelů a restaurací České republiky AHR ČR v Moravskoslezském kraji. Náplní letošního 5. ročníku byla prezentace projektů „Czech Specials“ a „Jak šmakuje Moravskoslezsko“. Popularita tohoto gastrofestivalu každým rokem roste, letošního Karnevalu chutí se zúčastnilo kolem 8 500 návštěvníků, což je o 8 % více, než v loňském roce. Tím se tato akce stává jednou z nejvýznamnějších v kraji a hrdě se může srovnávat s Zlatou Tretrou, nebo Colours of Ostrava.
Novinkou letošního ročníku byla soutěž pro veřejnost MILUJEME JÍDLO, do které se mohli přihlásit amatérští kuchaři či hoteliéři. Za úkol měli připravit pokrm z jedné hlavní suroviny, kterou si vybrali z tajemného boxu. Vítěz obdržel pozvání k návštěvě předního hotelu od AHR ČR. Cenu však nedostal jen vítěz, ale všichni zúčastnění, které obdaroval partner akce firma Lamart.
Velkou zajímavosti byly Kávové kurzy, její degustace a semináře o kávě, kde se zájemci za příjemnou cenu mohli dozvědět více o tomto nápoji. Probíhaly dva kurzy, první o domácí přípravě kávy a druhý o degustaci kávy z různých koutů světa. Novou atrakcí byla soutěž ředitelů čtyřhvězdičkových ostravských hotelů ve vaření. Návštěvníci měli také možnost navštívit restaurace se zahraniční kuchyni a ochutnat jejich speciality. K vidění bylo kromě degustačních menu i mnoho dalšího z regionální produkce potravin i pokrmů, největším lákadlem byl stánek „Brouk na talíři“, který vyhrál ocenění Nejlepší stánek Karnevalu chutí. Byla zde k vidění také domácí výroba marmelády, brambůrků apod.
Součásti Karnevalu chutí byla prezentace odborných škol Moravskoslezského kraje, které se zúčastnila i naše Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné. Účastníci měli za úkol slavnostně prostřít stoly (tabule) na jednotné téma, jimž bylo 700. výročí narození Karla IV. Spolu s námi soutěžilo 8 středních a vyšších odborných škol z kraje, naši studenti byli na soutěži poprvé. Téma tabule jsme pojali jako studentský projekt „Karel IV. na lovu“, k tomu jsme připravili návrh složitého menu a libreto, ve kterém jsme měli popis všech součástí středověké lovecké hostiny. Slavnostní tabule hodnotila odborná komise a také návštěvníci Karnevalu chutí. Studenti, nejen z Moravskoslezského kraje také soutěžili v barmanské a sommeliérské soutěži.
Naše fakulta se přímo podílela na akci Asociace hotelů a restaurací AHR ČR, a to na obsluze degustačních menu. Ta se podávala v největší a nejprestižnější restauraci Karnevalu chutí. Z pokrmů si hosté mohli v pátek a sobotu vybírat ze čtyř a v neděli pak ze tří degustačních menu, které obsahovaly tři chody – předkrm, hlavní chod a dezert. V ceně byly zahrnuty nápoje, voda, pivo, víno a káva. Na sobotní provoz vyslala naše fakulta 12 studentů oboru Hotelnictví, 9 z druhého a 3 ze třetího ročníku. Práce studentů zahrnovala přípravu restaurace, složitou obsluhu hostů, rozlévání vína, čepování piva, přípravu kávy a debaras. Poslední menu, které připravoval Tomáš Bracek – Executive Chef z Restaurace Carbon ve Frýdku-Místku bylo z mého pohledu nejlepší, na jeho přípravě jsme se podíleli i my, studenti a mohli jsme si přímo vyzkoušet naše dovednosti vyšší formy obsluhy, kterých základy jsme získali při výuce na Katedře cestovního ruchu a volnočasových aktivit. Za účast v Soutěži slavnostních tabulí a za pomoc při organizaci letošního ročníku naši studenti obdrželi na slavnostním vyhlášení dne 16. 5. 2016 v Clarion Congress Hotelu v Ostravě z rukou organizátorů letošního ročníku diplom.
Za nejlepší prezentaci a pomoc při zajištění organizace Karnevalu chutí 2016. Myslím si, že tato akce pro nás byla přínosná, mohli jsme zblízka vidět práci profesionálů v našem oboru, mohli jsme si s nimi popovídat a nechat se jimi inspirovat. Těšíme se na další ročník!