Neradi chodíte po doktorech? Svěřte se zdravotním sestrám!

čtvrtek 2. června 2016 14:26 Autor: Marek Cetkovský

Pozvánka na akci

OPAVA – Být fit je dnes v módě. Hodiny strávené v posilovně ale nic nevyřeší, pokud nebudeme dbát na zdraví celého organismu. Dnešní Evropané sice již neumírají na vyčerpání ve čtyřiceti letech, ale stále více nás ohrožují takzvané civilizační choroby. Mezi strašáky moderního člověka patří nádorová onemocnění, cukrovka nebo obezita a s ní související riziko infarktu. Většině hrozeb se přitom dá úspěšně předejít dodržováním zásad zdravého životního stylu a především prevencí. Přesně z této premisy vycházeli pracovníci Ústavu ošetřovatelství Fakulty veřejných politik v Opavě, kteří již před osmi lety připravili pro opavskou veřejnost první Ošetřovatelské dny prevence.

Foto: Archiv FVPZ události se rychle stala tradice a dny prevence se letos poprvé uskuteční na Horním náměstí v Opavě. „Naše fakulta přikládá Ošetřovatelským dnům prevence velký význam. Proto jsme rádi, že nám Magistrát Opavy vyšel vstříc a bezplatným pronájmem náměstí umožnil ještě více přiblížit akci veřejnosti,“ vysvětluje Mgr. Marta Kolaříková, Ph.D., proděkanka fakulty, a dodává, že akce bude zároveň připomínat deset let fungování Ústavu ošetřovatelství, a také čtvrtstoletí Slezské univerzity v Opavě.

Foto: Archiv FVPVe dnech 27. a 28. června bude od 9 do 17 hodin pro zájemce přichystaný pestrý program, který by měl zase o kus překonat loňské ročníky. „Zájemci si budou moci například pod odborným dohledem vyzkoušet resuscitaci na speciálních figurínách, které průběžně monitorují počet stlačení hrudníku,“ vysvětluje vedoucí ústavu PhDr. Jana Haluzíková, PhD. Pro návštěvníky budou připravena stanoviště s možností bezplatného screeningového měření vybraných rizikových faktorů (krevní tlak, glykemie, BMI apod.) a pod dohledem odborníků je studenti seznámí s metodami monitoringu a prevence nádorových onemocnění. Všem zájemcům z řad široké veřejnosti bude umožněn také pohled takříkajíc z druhé strany. „Na vlastní kůži si vyzkouší jízdu na invalidním vozíku a vedení nevidomého člověka v městském prostředí, nebo za použití pomůcek pro seniory odhalí nástrahy, které s sebou přináší stáří,“ dodává doktorka Haluzíková.

Foto: Marek CetkovskýSoučástí Ošetřovatelských dnů prevence bude letos poprvé také bohatý doprovodný program pro děti v podobě soutěžních stanovišť. Malí návštěvníci se prostřednictvím modelů a názorných ukázek seznámí s fungováním lidského těla a fonendoskopem si poslechnou tlukot vlastního srdce. Protože hlavním motivem akce je prevence, děti si pod UV lampou vyzkouší správné mytí rukou a formou krátkých příběhů se dozví, jak se vyhnout úrazům. A jelikož ne všem problémům lze předejít, naučí je studenti Fakulty veřejných politik také základním pravidlům při ošetřování zranění. Pro ty nejšikovnější bude odměnou diplom a drobný upomínkový předmět, který obdrží v posledním stanovišti.

Podle zprávy o zdraví obyvatel ČR, kterou zveřejňuje Ministerstvo zdravotnictví ČR, je úmrtnost Čechů stále výrazně horší než ve vyspělých evropských státech. Většina Čechů podceňuje rizikové faktory životního stylu, nesnaží se předcházet nemocem a nedostatečně pečuje o své zdraví. Nebuďte jedním z nich, včasná prevence nebolí!

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015