Chystá se fotbalový zápas mezi Slezskou univerzitou a Malými Hošticemi! Hledejme za tím archeology

čtvrtek 16. června 2016 7:59 Autor: Zuzana Urbánková

2016 06 archeologove1

OPAVA - Poznat se, spolupracovat, zasportovat si, pobavit se a zábavnou formou se vzdělávat.  To je cíl sportovně  společenského odpoledne,  které ve spolupráci s Městskou částí Malé Hoštice připravili v sobotu 2. července od 14.00 hodin členové Archeologického klubu studentů Slezské univerzity o.s.  

2016 06 archeologove2Hlavním bodem programu je přátelské fotbalové utkání, ve kterém se proti sobě postaví tým Slezské univerzity a tým složený z občanů Malých Hoštic. Podmínkou v každém týmu čítajícím sedm hráčů včetně brankáře je jedna žena.  Slavnostní výkop je stanoven v 15.00 hodin na malohoštickém hřišti TJ Slavia.  Kdo se ho ujme, není v tuto chvíli ještě jasné. „Byl bych však rád, kdyby za univerzitu slavnostní výkop zahájil rektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja spolu s děkanem Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FPF) Zdeňkem Stuchlíkem,“ uvedl předseda Archeologického klubu Petr Rataj, který je ze strany FPF hlavní duší celého projektu a který se svými kolegyněmi a kolegy spolupracuje s Malými Hošticemi již dlouho.  Děkan Zdeněk Stuchlík je podle svých slov aktivitami studentů archeologie potěšen a doufá, že v nich budou pokračovat.  „V nadcházejícím fotbalovém zápase jim přeji úspěch,“ vzkazuje.

U počátků spolupráce našich studentů s Malými Hošticemi stojí pedagog a předseda Akademického senátu FPF Petr Vojtal.  „Upozornil nás, že v Malých Hošticích mají skanzen, jehož část je věnována archeologii.  Zkontaktoval nás s paní starostkou Miroslavou Konečnou a od té doby pořádáme společně různé akce zaměřené na náš obor,“ pokračuje Petr Rataj a neskrývá ze spolupráce potěšení a radost.
Stejného názoru je i starostka Miroslava Konečná, která studentům vychází všemožně vstříc. „Padli jsme si do oka.  Ve spolupráci se Slezskou univerzitou chceme pokračovat i nadále.  Práce s takovými mladými lidmi je perfektní. Opakovaně jsme společně zorganizovali pro naše občany i návštěvníky z širokého okolí Středověký jarmark a Velikonoce ve skanzenu, nyní v červenci pokračujeme zmíněným fotbalovým utkáním, v září nás čeká Odpust ve skanzenu. Studenti si vždy připraví řadu ukázek z života našich předků, například přípravu dávných pokrmů, výrobu šperků, střelbu z luku. To pak k nám až do večera proudí davy lidí,“ usmívá se starostka.  

2016 06 archeologove3Také na sobotu 2. července si archeologové ze Slezské univerzity připravili program, který budou uvádět oblečeni ve středověkých kostýmech.  Návštěvníkům chtějí dopřát ochutnávku masa na středověký způsob, k němuž místo chleba budou podávány na ohni pečené placky. Připraven je i bylinkářský stánek a pro ty, kteří budou znaveni, jsou k dispozici lazebnické kádě.

Malohoštičtí již nyní plánují s členy Archeologického klubu akci na příští rok.  „Chceme realizovat  příměstský tábor pro děti nazvaný Malý archeolog, pro něhož by studenti připravili náplň. Jen hledáme vhodný dotační program, který by nám naše plány finančně umožnil,“ doplnila Miroslava Konečná.

(O malohoštickém skanzenu se více dočtete například na https://www.novinky.cz/cestovani/370071-kostra-pravekeho-vampyra-laka-do-malych-hostic.html)

2016 06 archeologova pozvanka

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015