Alexandr Burda představí vzácná vína z Bečova

čtvrtek 21. července 2016 12:00 Autor: Martin Kůs

2016 07 becov 1

BEČOV, OPAVA – Možná jste sami postřehli v českých médiích informace o tom, že se na zámku Bečov nad Teplou se v osmdesátých letech minulého století našly hned dva “poklady“. Tím známějším je relikviář svatého Maura, o kterém se hovoří už celé roky. Stejně významným nálezem, ale přesto "známým" jen několik málo měsíců, je sbírka vzácných lahví vína, kterou zde před koncem druhé světové války ukryl útíkající původní zámecký pán, sympatizant s nacistickým Německem. O 133 lahvích prvotřídního vína, koňaku a šampaňského se opět začalo mluvit teprve nedávno, když se jinak nepřístupný depozitář zámku otevřel sommeliérům, kteří odborně prozkoumali jejich kvalitu.

2016 07 Becov vinaNa stejné místo teď míří i Mgr. Alexandr Burda z Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity v Opavě. Předmětem jeho návštěvy budou, jak jinak, právě ony nápoje, které vzbudily tolik zájmu odborníků i veřejnosti.

“Na zámku Bečov povedu dvě přednášky, ve kterých budu hovořit o tom, jaká vína byla v roce 1985 nalezena a dnes jsou zde uložena. První bude v pátek 22. července a druhá pak v neděli 24. července,“ uvedl ke své cestě na Karlovarsko Alexandr Burda.

Jak ukázal nedávný průzkum, láhve pochází z let 1890 – 1899 především z Francie a znalecky byla jejich souhrnná cena odhadnuta až na 20 miliónů korun. Jedná se tedy o ojedinělou kolekci, navíc s tak zajímavým příběhem jejího objevení. Více se o nich dočtete na portálu zámku Bečov.

Na rozhovor s Alexandrem Burdou nejen o vínech v Bečově se můžete těšit příští týden.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015