„Je to jiné, zvláštní, nezapomenutelné,“ říkali účastníci vernisáže výstavy Institutu tvůrčí fotografie v Uherském Hradišti

pondělí 25. července 2016 11:39 Autor: Zuzana Urbánková

2016 07 ITF Hradiste 1

Fotografie: Marek Malůšek a Vladimír Meletzký

UHERSKÉ HRADIŠTĚ, OPAVA - Ani horké letní počasí nezabránilo stovkám lidí zúčastnit v sobotu 23. července 2016 zahájení  výstavy 25 let Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě konané v prostorách Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Svou tvorbu zde prezentovali studenti, pedagogové a absolventi ITF, který touto svou akcí opět doprovodil prestižní a dnes již kultovní Letní filmovou školu, jež v tomto městě probíhá letos již po dvaačtyřicáté.

Fotoreportáže Institutu tvůrčí fotografie z akce najdtete v galeriích ZDE a ZDE


2016 07 ITF Hradiste 4Bylo znát, že návštěvníci si vystavené fotografie i publikace prohlíželi se zájmem a zaujetím. „Institut tvůrčí fotografie znám z doslechu,“ uvedla například devatenáctiletá Kateřina Pencová ze Zlína a k vystaveným fotografiím podotkla, že jsou neotřelé a zvláštní. Podobně hovořila i její kamarádka Petra Konečná: „Je to něco jiného, než je běžně k vidění.“

Na vernisáž se přišly podívat i vysokoškolské studentky Anežka a Amálka Horváthovy z Litoměřic. „Výstava se mi líbí. Znám část tvorby Dity Pepe, například jak fotografuje rodinky a dvojčata,“ uvedla Anežka. Obě pak podotkly, že mnohé jim známé snímky si teprve po sobotní vernisáži přiřadily k Slezské univerzitě. Petr Lichý z Prahy, který si prohlížel vystavené katalogy a diplomové práce, výstavu zhodnotil jedním slovem:
„Nezapomenutelné.“

2016 07 ITF Hradiste 2Vernisáž moderoval zástupce ITF Jiří Siostrzonek, mezi řečníky vystoupil v úvodu rektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja: „Je tu jen zlomek fotografií, které Institut tvůrčí fotografie za pětadvacet let své existence vytvořil a já rovněž doufám, že to není poslední výstava, kterou zde mohou zahájit.“  Na vernisáž přijel také děkan Filozoficko-přírodovědecké fakulty Zdeněk Stuchlík. „Ke žhavé Letní filmové škole patří i žhavé fotografie Institutu tvůrčí fotografie,“ uvedl před plným sálem. Vedoucí ITF Vladimír Birgus mj. připomněl, že fotografie ITF provázejí Letní filmovou školu nejméně dvacet let. „Paralelně máme také až do 20. září výstavu v Galerii Hlavního města Prahy,“ dodal.

S Letní filmovou školou v Uherském Hradišti je dlouhá léty spjat také pedagog ITF Jindřich Štreit, který zde za tu dobu navázal mnoho přátelství a kontaktů.  Úzká přátelská vazba ho pojí například se zakladatelkou filmových klubů u nás, devadesátiletou paní Doris Grozdanovičovou, která za války prošla koncentračním táborem v Terezíně. Dáma, které by nikdo její věk nehádal, na vernisáži přislíbila, že letos na podzim přijede k nám do Opavy a na Slezské univerzitě vystoupí s přednáškou na téma holokaustu.

Po dlouhém potlesku, kterého se paní Doris od účastníků vernisáže dostalo, Jindřich Štreit k ITF uvedl: „Je to škola, která dává studentům prostor, aby ve své tvorbě hledali svou cestu.“

2016 07 ITF Hradiste 3Závěrečné slovo patřilo Jiřímu Siostrzonkovi. Poděkoval Slezské univerzitě i Filozoficko-přírodovědecké fakultě za „ochrannou ruku“, díky níž ITF vyrostl v jednu z nejprestižnějších a nejuznávanějších fotografických škol nejen v tuzemsku, ale i v prostoru střední Evropy.
Připomeňme, že kurátory expozice v Uherském Hradišti, kterou zde potrvá do letošního 11. Září, jsou Vladimír Birgus, Marek Malůšek, Jiří Siostrzonek a Jindřich Štreit.


Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015