Archeologové stavěli pravěkou chlebovou pec, v provozu by měla být v srpnu

čtvrtek 28. července 2016 8:47

2016 07 arch pec 4

Autor textu: Jan Boček

CHOTĚBUZ, OPAVA - Členové archeologického klubu studentů Slezské univerzity v sobotu 16. ani ve středu 20. července nezaháleli a pustili se do stavby pravěké pece. Stavba probíhala v areálu archeoparku Chotěbuz-Podobora a jednalo se o rekonstrukci chlebové pece ze starší doby železné (halštatské). Náš tým sestával ze 7 členů: Mgr. Petr Rataj, Mgr. Jan Boček, Mgr. Lucie Lomiczková, Bc. Adéla Sněhotová, Michael Dienstpier, Nikola Šuhejová a Tomáš Petr. 

2016 07 arch pec 1Celá sobota se v místním archeoparku nesla v duchu slovanské keramiky a díky spolupráci Archeologického klubu a Muzea Těšínska měli návštěvníci nevšední zážitek. Viděli totiž skupinku mladých lidí s blátem až za ušima, jak postupně plácají z kamenů, větví a jílu cosi jim neznámého. To ovšem nebylo vše, pro návštěvníky jsme měli připraveny také tři přednášky: Výrobní postupy a vývoj keramiky do přelomu letopočtu (Mgr. Jan Boček); Hrnčířství a technologie výroby keramiky ve středověku a značky na dnech nádob (Mgr. Petr Rataj); Výzdoba keramických nádob, především slovanských, kde si mohli návštěvníci sami vyzkoušet různé výzdobné techniky formou workshopu (Michael Dienstpier).

2016 07 arch pec 2Jako předlohu pro naši pec jsme si vzali rekonstrukci halštatské chlebové pece s kamennou podlahou, kamenným základovým pásem a výpletem kupole z vrbových prutů a proutků. Ačkoliv byla sobota zaměřena na období slovanské, čili raný středověk, naše pec zde nepůsobila jako žádný anachronismus, jelikož od doby železné po Slovany již žádným výrazným stavebním vývojem neprošla. Jako omazový a spojovací materiál jsme používali jíl s vodou a slámou, který se musel nejdříve precizně ušlapat, aby dosáhl požadované konzistence a struktury. Následně byl použit jak na spojování kamenného základu, tak na oblepení celé proutěné konstrukce a tvorbu kupole. Bohužel sobotní počasí nám vůbec nepřálo, téměř celý den pršelo a pouze díky velkému stanu jsme mohli pracovat v odpovídajících podmínkách, jelikož déšť by narušil jílové stěny pece, která musí před prvním užitím důkladně vyschnout, aby se poté dala bezpečně vypálit.

Kvůli neduhu počasí jsme zvládli zhruba polovinu práce a tak jsme se museli vrátit na místo činu ve středu 20. července. Oproti sobotě nás sice zbyla už jen polovina, ovšem prosluněný den nám poskytl ideální podmínky a stavební činnost tak šla pěkně od ruky. Během práce jsme do stavby zasvětili i návštěvníky archeoparku a největší úspěch jsme sklidili u malých dětí, které plácání mazlavého jílu oslovilo natolik, že s ničím jiným si už venku nebudou chtít hrát.

Stavbu pece jsme tedy zdárně dotáhli do konce, zbývá už pouze, aby vyschla a prošla výpalem. My se budeme se těšit na 23. srpna, kdy by měla být poprvé v provozu a všechny zájemce o poznání naší historie na tento den zveme do Chotěbuze, kde budou moci vyzkoušet, jak dobře naše pec peče. Na závěr musíme poděkovat zaměstnancům archeoparku v Chotěbuzi za takřka rodinný přístup, dobrou náladu a všemožnou pomoc zajištěním jílu počínaje a poskytnutím vybavení konče.

2016 07 arch pec 3

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015