V Ostravě jsme zaujali a zanechali velmi dobrý dojem

sobota 6. srpna 2016 6:06 Autor: Martin Kůs

OSTRAVA, OPAVA – Brány letošního festivalu Colours of Ostrava jsou již definitivně zavřeny a areál Dolních Vítkovic patří jiným akcím. Přesto nám dovolte, abychom se alespoň na malou chvilku ještě jednou do víru festivalového dění vrátili a tak trochu se ohlédli za účastí Slezské univerzity v Opavě za doprovodným programem Meltingpot.

Přesto, že stopy Slezské univerzity se daly najít v programech Coloursů už v minulých letech, kdy zde lidé jinak působící v Opavě a v Karviné zastávali různé organizační posty, letos poprvé v historii se odehrály dva dna workshopů, přednášek a setkání plně v režii Slezské univerzity v Opavě. Krátkou procházku akcemi prostřednictvím videa pro vás připravila Kamila Návratová (Audiuovizuální tvorba), spustíte si ji klinutím na titulní obrázek.

Fotoreportáže z Meltingpotu najdetete na facebooku Slezské univerzity v Opavě


Úvodní den, kterým byla středa 13. července, sice začal s mírnými rozpaky, kdy se první akce uskutečnila ve velmi komorním diváckém prostředí, ale pak se pomyslné mraky začaly trhat a sluneční paprsky ukázaly hostům předfestivalového dne cestu do bývalé kompresorovny, proměněné v Meltingpot Experience, kde se vše odehrávalo. Ať už si přišli hrát s odléváním velkomoravských křížků, tvořit paleolitické sošky nebo vyrobit si vlastní sešitek v kožené vazbě s univerzitními archeology, případně si zahrát v komiksovém filmu studentů Audiovizuální tvorby, či se usadili do hlediště s touhou vyslechnout přednášky o barevnosti světa nebo nadpřirozených vlastnostech člověka, odcházeli spokojeni a často i s otázkou: Co zde bude příště?

2016 08 Melting ohlednuti 1Naopak v neděli 17. července už vše šlapalo podle našich představ. Ostatně prvním “tahákem“ dne nebyl nikdo menší, než mistr fotograf Jindřich Štreit, který vedl první část svého workshopu. Dál už to šlo prakticky samo, dokonce bylo občas nutné stávající přednášku a nekončící dotazy posluchačů ukončit, aby se ke slovu dostali další přednášející. Seminář první pomoci zaujal nejen svým tématem, ale také možností vyzkoušet si vše bez rizika na specializovaných figurínách, reagujících jako skutečný člověk. Úchvatná byla i procházka vesmírnými dálavami, kdy se posluchači nechali přesvědčit, že tam “nahoře“ je stále spousta neobjeveného a lidstvo ještě zcela jistě čeká řada překvapení. Do tajemného světa konspirací pak v závěru dne pozvala festivalové hosty přednáška, která poodhalila nejen, proč někomu záleží na šíření těchto informací, ale také tak trochu na to, kdo to dělá.

2016 08 Melting ohlednuti 3Pro ruce hostů byly opět připraveny workshopy, kdy bylo možno vyrábět něco málo z umění našich předků, ale třeba také se naučit, jak se v době celuloidových pásů takový film stříhal a sestavoval.
   
Zkrátka, když se profesionál při přednášce sejde s vnímavým a zvědavým publikem, vznikne z toho přesně to, co se odehrávalo na workshopech a přednáškách Slezské univerzity v Opavě.

Návštěvnost jednotlivých akcí byla příjemná i z pohledu počasí, bylo krásně a tak nikoho do Meltingpot Experience nezaháněl déšť jako v předchozí dny. Všichni tam zamířili dobrovolně na zajímavý program. Lidé přicházeli, “pobyli“, něco si vyslechli či zkusili, a zase se vydali dál. Atmosféra byla skvělá! Zkrátka, ve středu i v neděli jsme dokázali zaujmout a v Ostravě zanechali velmi dobrý dojem. Slezská univerzita je SUper!

Nezbývá nám, než poděkovat všem za ochotu prezentovat Slezskou univerzitu, věnovat jí svůj čas a i když by třeba neděli jistě dokázali strávit jinak, podíleli se na šíření dobrého jména své alma mater. Děkujeme studentům-archeologům za mladistvý elán, s jakým vedli workshopy výroby historických artefaktů (a s jakým natočili zdravici pro všechny ostatní), děkujeme profesoru Stuchlíkovi za jeho poutavou procházku tajemnými hloubkami vesmíru, děkujeme docentu Kalejovi a doktoru Stanoevovi za ochotu přijet do Ostravy až z Brna jen a jen kvůli přednášce, děkujeme studentům oboru Audiovizuální tvorba za workshopy plné filmových triků (a také za skvělá videa mapující naši účast), děkujeme univerzitním ošetřovatelkám vedeným doktorkou Haluzíkovou za ukázky toho, jak zachránit lidské životy, děkujeme profesoru Štreitovi za odhalení své tvůrčí duše, děkujeme Tomáši Polanskému za návrat do doby, kdy byl film na kotoučích a ne na plastových destičkách, děkujeme docentu Maďarovi za obrovským ohlasem a dotazy provázenou procházku zeměmi třetího světa a děkujeme absolventu “Slezské“ Leoši Kyšovi za poodhalení tajemství lidských nadpřirozených vlastností i ukázku toho, jak dokáží jedinci manipulovat většinou.

2016 08 Melting ohlednuti 2

A za rok zase na Coloursech nashledanou! 

 

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015