Monika Horsáková: „Měla jsem to potěšení figurovat v týmu diskusního fóra Meltingpot jako dramaturg.“

čtvrtek 25. srpna 2016 5:05

OSTRAVA, OPAVA - Vedoucí oddělení audiovizuální tvorby Ústavu bohemistky a knihovnictví Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě Mgr. Monika Horsáková letos opět výrazně figurovala na festivalu Colours of Ostrava. Konkrétně jako dramaturg jeho mezinárodního diskusního fóra Meltingpot, který představil na 10 scénách 150 řečníků z 26 zemí. Jak však podotýká, nebyla v tom sama. V organizačním týmu pracovali i její kolegyně, kolegové a studenti oddělení Audiovizuální tvorby. Následující rozhovor s ní je ohlédnutím za jejím účinkováním v jednom z nejrespektovanějších multižánrových festivalů v Evropě.

2016 08 Monika Horskov 1Jste jedna z hlavních organizátorek multižánrové platformy Meltingpot, doprovodného programu festivalu Colours of Ostrava. Můžete, prosím, vyjmenovat všechny aktivity, jichž jste se zúčastnila nebo je zajišťovala?
Neřekla bych, že jsem jedna z hlavních organizátorek – spíš jedna z iniciátorek. Už před dvěma lety jsem se coby dramaturg podílela na diskusních scénách Colours of Ostrava, úspěšnou premiéru si tehdy odbyly scény Voices od Freedom a Ostravské univerzity. A ředitelku festivalu Zlatu Holušovou úspěch scén, zaměřených na aktuální společenská témata, natolik ohromil, že se rozhodla diskusní scény povýšit na mezinárodní diskusní fórum. Vznikl Meltingpot, který představil na 10 scénách 150 řečníků z 26 zemí. A já jsem měla to potěšení figurovat v jeho organizačním týmu jako dramaturg. Těch aktivit bylo hodně – od koncepčních příprav a psaní projektů přes oslovování vytipovaných řečníků po finalizaci témat přednášek, besed a dalších programových bodů. A nakonec jsem tři besedy i moderovala. Z našeho oddělení jsem přitom nebyla sama, v organizačním týmu pracovali i kolegové Mikuláš Odehnal coby produkční a Kristína Pupáková jako grafička.

Miroslav Zelinský a Jakub Chrobák zase několik besed na fóru moderovali. Naši studenti pak zajišťovali oficiální fotografie fóra, záznamy vystoupení a vyráběli jsme také aftermovie fóra. No a naše oddělení se zúčastnilo i samotné prezentace Slezské univerzity, v rámci které jsme zajišťovali workshopy střihu 8mm filmu, fotografování na klíčovací pozadí či focení komiksu. Tým Colours of Ostrava připravuje však také showcasový festival s odbornou konferencí Czech Music Crossroads či rodinnou přehlídku Festival v ulicích. I na těchto akcích se jako členka týmu podílím a i pro tyto akce naše oddělení zajišťovalo fotografické a audiovizuální práce.

Které osobnosti jste „přitáhla“ a která z nich vás osobně nejvíce oslovuje a proč?
Měla jsem na starost oslovování české části fóra, která byla podle mého názoru stejně „nabitá“ jmény jako ta mezinárodní. Co jméno, to velká osobnost, zmínit jednu nedokážu. Stačí se podívat na program a je zřejmé proč.
 
Jaká byla na naši prezentaci odezva publika?
Celé fórum zaznamenalo pozitivní ohlas i obrovskou návštěvnost a každý, kdo na workshopy Slezské univerzity přišel, si určitě odnesl řadu zážitků i nových poznatků. A věřím, že to byla dobrá zkušenost i pro akademiky samotné – setkat se takto „naživo“ s širokou veřejností a vyzkoušet si popularizaci vědy rovnou na největším českém hudebním festivalu.
 
Jak účastníci univerzitních akcí naši školu vnímají, co jim podle vašeho názoru utkvělo v paměti?
2016 08 Melting ohlednuti 1Myslím, že vnímají, že se jim jinak často uzavřená a trochu do sebe zapouzdřená akademická půda otevře. A myslím, že je to pro propagaci univerzity důležitější než billboardy nebo sociální sítě. Ty jsou samozřejmě taky důležité, ale podle mě je potřeba s potenciálními uchazeči a jejich rodiči hovořit, setkávat se s nimi, připravovat pro ně nejrůznější projektové akce, na kterých si mohou vědu, ať už společenskou či přírodní, i uměleckou tvorbu zažít „na vlastní kůži“, na kterých se mohou s pedagogy osobně setkat. Tuhle zkušenost žádná, byť sebebombastičtější, reklama nenahradí. Všechny workshopy a prezentace SU byly velice zajímavé a já bych chtěla všem pracovníkům univerzity a kolegům, kteří se na jejich přípravě podíleli a byli ochotni obětovat svůj volný čas, moc poděkovat.

Kolikátý rok s tímto festivalem spolupracujete a jak hodnotíte spolupráci s fakultami a rektorátem Slezské univerzity?
V týmu Colours of Ostrava pracuji tři roky a spolupráce s univerzitou i fakultou, vlastně oběma fakultami, protože coby doktorand studuji na Ústavu středoevropských studií Fakulty veřejných politik, je výborná.

Čím je pro vás festival Colours of Ostrava osobně, jak ho vnímáte, jak prožíváte?
2016 07 Meltingpoint 2Pro mě je to akce, které se výrazně daří měnit dosud stereotypní obraz Ostravy. Festival prožívám pracovně, každý člen týmu by vám řekl totéž – na koncerty nemám čas. Ale zase ho mohu prožívat „zevnitř“ – i se všemi emocemi, které k tomu patří a které jsou jiné než ty z hudebních vystoupení. A je to pro mě víc než podstatná životní i profesní zkušenost. A navíc jeden ze splněných snů.   

Je nějaká práce v týmu Colours, kterou jste si ještě nevyzkoušela a chtěla byste?
Ráda bych se hlouběji rozvíjela v dramaturgické práci. Nejen v rámci diskusních scén, ale třeba i scény poetické, filmové nebo scén hudebních. To je ale zatím opravdu jen přání...


Ptala se: Zuzana Urbánková/Centrum multimediální tvorby

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015