Česká televize připomene napadení Polska, odvysílá dokument profesora Boráka

úterý 30. srpna 2016 10:22 Autor: Marek Cetkovský

převzato z pořadu Válka o tunel (1992)

OPAVA - Na programu ČT2 se bude ve čtvrtek 1. září v 17.15 hod. (s opakováním v úterý 6. září v 19.10 hod.) vysílat dokumentární film Válka o tunel, vyrobený v roce 1992 v ostravském studiu tehdejší Československé televize podle námětu a scénáře prof. PhDr. Mečislava Boráka, CSc., který v pořadu zároveň vystupuje jako moderátor. Film získal na přehlídce Academia filmu Olomouc v roce 1993 Cenu primátora města Olomouce.

převzato z pořadu Válka o tunel (1992)Téměř čtvrtstoletí starý dokument připomíná málo známé události bezprostředně předcházející vypuknutí 2. světové války – útok německé diverzní jednotky na železniční tunel v Mostech u Jablunkova 26. srpna 1939, který omylem předběhl válku skoro o týden a za který se nakonec musela německá armáda Polsku oficiálně omluvit. S využitím dobových dokumentů i tehdy ještě žijících svědků popisuje průběh ozbrojeného střetu a zmiňuje i podobný incident v Lupkově na východním Slovensku, stejně jako podíl slovenské armády na přepadení Polska v září 1939.

převzato z pořadu Válka o tunel (1992)„Film vycházel z výsledků výzkumu historie totalitních režimů, jímž jsem se ve Slezském ústavu ČSAV a později i na Slezské univerzitě řadu let zabýval a může být vhodnou předzvěstí konference Média a dějiny, kterou Slezská univerzita chystá na 9. až 11. listopadu 2016, a jež se bude zabývat právě problematikou zobrazování historie v dokumentárních filmech,“ přidává pozvánku historik a pedagog Fakulty veřejných politik Mečislav Borák, který na konferenci promítne některé své dokumenty a s Lenkou Polákovou z České televize bude diskutovat na téma spolupráce historiků s filmaři.

převzato z pořadu Válka o tunel (1992)„Onen neobyčejný příběh jsem dosud publikoval jen v polských periodikách, na podrobnou českou studii doplněnou novými archivními se teprve chystám. Jsem zvědav, zda tento dokumentární film dokáže zaujmout diváky i po čtvrt století od svého vzniku,“ uzavírá profesor Borák.

 

 

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015