Rakouští knihovníci se budou zajímat o regionální identitu a multikulturní poslání Slezska

pátek 16. září 2016 14:02 Autor: Martin Kůs

 2016 09 mapa

Foto: historická mapa Slezska z roku 1905

OPAVA - Hned tři univerzity působící na území historických zemí Slezska - Slezská univerzita v Opavě, Uniwersytet Opolski, Uniwersytet Wroclawski – a jedna knihovna Wojewódzka Biblioteka Publiczna Opole, se spojili a připravili pro své partnery z rakouských institucí několikadenní poznávací akci, nazvanou Slezsko mezi regionální identitou a multikulturním posláním.

V rámci Kolokvia rakouských knihoven v zahraničí pod záštitou velvyslankyně Dr. Teresy Indjein, vedoucí kulturněpolitické sekce Spolkového ministerstva pro Evropu, integraci a zahraniční věci a pod patronací Rakouského ministerstva pro evropské záležitosti navštíví představitelé rakouských knihoven ve dnech 26. září až 2. říjen 2016 obce a města Českého Slezska a Horního a Dolního Slezska na území Polské republiky. První dva dny stráví předem avizovaných 33 účastníků, provázených ředitelkou Rakouského kulturního fóra v Praze Dr. Nataschi Grilj na Opavsku.

Podle doc. PhDr. Marie Gawrecké, CSc., odborné vedoucí Rakouské knihovny v Opavě, bude úvodní zastávka patřit Hradci nad Moravicí, kde hosté navštíví zámek. Poté se přesunou do Opavy, prohlédnou si město a novou univerzitní knihovnu, kde našla své nové zázemí také Rakouská knihovna v Opavě. Před slavnostní večeří ještě zavítají do Úvalna, kde je čeká rodný domek Hanse Kudlicha a zavítají rovněž na rozhlednu Strážiště či k hrobu tohoto lékaře a politika.
Druhý den povedou kroky rakouských knihovníků na Slezskou univerzitu v Opavě, kde je čekají dvě přednášky - k dějinám Slezska promluví doc. Marie Gawrecká z Ústavu historických věd FPF a poté na téma kulturních aspektů Slezska v 19. a 20. stol. K nim bude hovořit PhDr. Miroslav. Urbanec, Ph.D., z oddělení germanistiky Ústavu cizích jazyků FPF.
Před polednem se ještě výprava setká s prorektorem Slezské univerzity prof. RNDr. Miroslavem Englišem, CSc.

Odpolední program zavede rakouské hosty do Bruntálu, Karlovy Studánky a Krnova a posléze se vydají na první noc do Polska.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015