Desetiletý festival Na cestě letos míří až do oblak

pátek 21. října 2016 19:00 Autor: Martin Kůs

2016 10 Na ceste 2016OPAVA – Již deset let neodmyslitelně k opavskému kulturnímu podzimu patří multižánrový festival Na cestě, tradičně připravovaný posluchači třetího ročníku oboru Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo, přednášeném na Filozoficko-přírodovědecké fakultě v Opavě. Z původního záměru upozornit veřejnost na studentské divadlo se do dnešních dnů vyvinul festival, který trvá tři až čtyři dny a nabízí širokou paletu kultury, umění i zábavy.

Letošní 10. ročník se uskuteční ve dnech 24. – 26. října 2016 a jako svůj (tradiční) podtitul si nese slogan “až do oblak“. Proč až do oblak nám řekla jedna z organizátorek festivalu Jasmína Finkeová:
„Desátý ročník chceme pojmout tak trochu slavnostněji, chceme ho zvednout někam výše, třeba až do oblak. Oblakové téma festivalu neomezuje, můžeme si jím volně plout, a když nás něco upoutá, vrátíme se dolů na zem a prohlédneme si to zblízka. V tomto duchu jsme vybírali i jednotlivá představení a sestavovali program. S létáním koresponduje i letošní grafický vizuál festivalu a v podobném duchu budou vyzdobeny i jednotlivá místa, kde se festival bude odehrávat. S balónkovou výzdobou se diváci ve městě nemohou ztratit.“

Festival se v několika posledních letech neodehrává jen ve svém tradičním zázemí, tedy v Loutkovém divadle Střediska volného času v Opavě, ale stále více programu se děje i na jiných místech.
„Bylo naším záměrem, aby se festival odehrál více v centru města a tím se přiblížil místním obyvatelům - doslova. Těch míst je poměrně hodně, vedle Loutkového divadla třeba Music klub 13 nebo Klub Art a Obecní dům v Opavě. Také zapojení kaváren – Evžen Jazz Café Club, Myslivna a Alternativa – jsme chtěly posílit. Velkou novinkou je spolupráce s obchodním centrem Breda&Weistein, ve kterém se toho bude dít relativně hodně. Chtěly jsme mít i venkovní program, abychom na festival řádně upozornily, například na Horním náměstí. Ale vypadá to, že nám to počasí nedovolí, tak se budeme muset uchýlit do - jinak velmi zajímavých - prostor Slezanky,“ uvádí Jasmína Finkeová.

2016 10 na cete 2Desátý ročník festivalu Na cestě přináší také tak trochu od předchozích ročníků odlišný festivalový program. Ten je celodenní a vlastně nezačne tradičním průvodem ulicemi města, ale pohádkou. V pondělí od 10 hodin jsou tedy zejména ti nejmladší zvaní na představení Divadla Studna nazvaném O Všudybylovi, kterému bude patřit sál Loutkového divadla. O průvod ale Opavané v žádném případě nepřijdou. Vyrazí stejný den v 16 hodin od OC Breda&Weistein, kde předtím pořadatelky otevřou retrospektivní výstavu věnovanou deseti, respektive devíti, rokům festivalu. Průvod, vedený herci na chůdách, zavede Opavany do Obecního domu, kde bude festival Na cestě slavnostně zahájen.

Z pestré palety festivalového programu bude opravdu co vybírat. Přesto jsme požádali Jasmínu o pár tipů:
„Zajímavou podívanou bude zcela jistě v úterý dopoledne zvukově pohybový dialog dvou performerů a dvou bubeníků, nazvané πr² – pierer, který přiveze divadelní soubor tYhle. (Pokud nám počasí ne/bude přát, mělo by se hrát od 11 hodin ve Slezance/pod širým nebem Horního náměstí.) Ze středečního programu bych vybrala v 16 hodin výjimečnou divadelní záležitost nejen pro milovníky japonské kultury. Představení dvou frašek Susugigawa, česky Velké prádlo a Kučimane, překládáno jako Papouškování. Jsou to v současné době jedny z nejpopulárnějších her žánru kjógen, které můžeme charakterizovat jako samurajské frašky, (první z poloviny dvacátého století a druhá až ze šestnáctého století). Herci jsou sice z brněnského Malého divadla kjogénu, ale jejich umění oceňují i samotní Japonci,“ vybírá studentka, která nezapomíná ani na programový vklad svůj a svých kolegyň:
„Ani tentokrát nebude chybět projekt 3jsou3, který již tradičně připravují studenti Kulturní dramaturgie, realizující se díky divadelnímu grantu agentury DILIA. První představení se jmenuje Hřiště a jedná se o scénické čtení hry současné přední české dramatičky Magdaleny Frydrych Gregorové. Druhé představení bude součástí úterního večerního Politického kabaretu v Jazz Café Club Evžen a jmenuje se Poslanci v ZOO od Víti Peřiny. Třetí je určeno dětem a jedná se o pohádku Hrombaba, což je kouzelnice, která má na starost celý svět a jednoho zlobivého pomocníka. Děti na ni mohou přijít ve středu dopoledne do Loutkového divadla.“
My jen doplníme, že režijně je pod hrou Hřiště podepsána právě Jasmína Finkeová. Scénické utkání – ženy versus muži – se odpíská v 15:30 ve „sklepení“ Music clubu 13.

Pokud jsme u programu, vedle celé řady divadelních představení si všimneme dvou dalších pojmů – Japonsko, možná spíše bude lepší použít pojem Dálný východ a (bohatý) doprovodný program. Celý festivalový program totiž prolíná hned několik představení, která divákům přinesou pocit cesty na východ Asie.
„Vedle již zmiňovaného brněnského Malého divadla kjogénu to bude v pondělí od 18:30 hodin Jan Kunze a jeho Hičhaikum projekt, který spojuje básnický text s jevištní performancí a hudbou, v úterý ve 14 hodin setkání s etnografkou a folkloristkou Zuzanou Ondomišiovou nad tibetskou divadelní kulturou, ve středu v 11 hodin pak začne workshop básně haiku s japanoložkou a také externí pedagožkou Slezské univerzity Denisou Vostrou, která zájemce naučí základy psaní japonské tradiční básně haiku,“ vypočítává Jasmína.

Co se týče doprovodného programu, tak zde je také z čeho vybírat.
2016 10 na cete 1„Promítat se bude například snímek Smrt v životě nechceme Adély Komrzýové, tedy zajímavý dokument rozkrývající náš vztah ke smrti, nebo film Davida Brázdy Běžci, který nás zavede do “jiného“ světa mentálně retardovaných. Co se týče hudby, tak na festivalu vystoupí řada zajímavých muzikantů. Třeba skupina Kumar&Mezi břehy, Memoary ve spojení s Andy Marshall Bandem v jednom večeru nebo tajuplní Sluhové vodního laseru, kteří představí svůj magic pop. Scházet nebudou ani tradiční rozborové semináře, novinkou jsou básně ve veřejném prostoru nebo tetovací workshop. Bude toho opravdu hodně,“ zve na festival Na cestě Jasmína Finkeová.

Letošní festivalový organizační tým tvoří celkem pět studentek, proto jsme v úvodu označili Jasmínu jako jednu z organizátorek nikoli organizátorů. Dále se tedy na přípravě festivalu podílí Amálie Křížová, Pavlína Gottfriedová, Karolína Hýsková a posluchačka Dějin kultury Tereza Kabelková, která je autorkou letošní grafické podoby celého festivalu. Je nanejvýš jasné, že připravit tak rozsáhlý festival dá hodně práce. Držme tedy palce, aby se vše uskutečnilo tak, jak je naplánováno a aby se na konci každého pořadu sál rozezněl potleskem zaplněného hlediště.

Vše podstatné o festivalu a jeho programu se zájemci dozví na stránkách www.festivalnaceste.cz nebo na facebookovém profilu Festival Na cestě, kde jsou blíže představovány i jednotlivé festivalové produkce.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015