Vozíčkář Honza si narozeninové zážitkové odpoledne v Gastrocentru užil

pátek 2. prosince 2016 8:03 Autor: Karin Martínková

2016 12 gastro honza 7

OPAVA - Jmenuje se Honza a právě dnes dovršil 14 rok svého života. Jeho koníčkem je vaření, takže hodně sleduje v současnosti módní pořady o vaření v televizi, jeho největším oblíbencem je Zdeněk Pohlreich. Ke svým narozeninám dostal zážitkové odpoledne na Gastrocentru Slezské univerzity v Opavě, kde se podílel na přípravě slavnostního čtyřchodového menu, na které byli pozváni i jeho kamarádi, rodiče a rodiče kamarádů. Přípravy zvládl na jedničku a atmosféra malé oslavy se naplnila spoustou emocí, které si snadno dokáže představit každý rodič a či kamarád.

2016 12 gastro honza 1Všední příběh, řeknete si. Kluka baví vaření, tak běhá okolo hrnců, proč o tom psát? Jenže Honza kolem hrnců neběhá. Chtěl by, moc by chtěl, ale nemůže. Narodil se totiž se svalovou spinální atrofií a jeho nemoc mu sílu z nohou vzala. Vzít mu ale jeho koníčky, radost z každého úspěchu a touhu zkoušet nepoznané mu vzít nemůže. A také velké srdce, které se naplnilo, jen když na své první velké vaření v životě mohl pozvat i přátele, a udělat tak radost nejen sobě, ale také druhým. I oni znají invalidní vozík zblízka a už vědí, že život je někdy pořádná dřina. Štěstím v neštěstí je, že mají kolem sebe lidi, pro něž není pomoc jen vzdálenou frází. I když byste to do některých z nich na první pohled neřekli (a možná že ani na druhý ne). Nebo jste tušili, že takto plní sny dětem, které si od osudu vytáhly smolnější karty, drsní motorkáři? A že i ti byli zcela nemužně dojatí, když se dozvěděli, že:


2016 12 gastro honza 61.    Gastrocentrum poskytlo své služby zdarma, bez nároku na osobní honorář, podílelo se na nákupu surovin a navíc připravilo pro Honzu dort
2.    Svou „trochou do mlýna“ přispěli i dodavatelé bezplatným poskytnutím výchozích surovin pro vaření: Řeznictví Tichý z Háje ve Slezsku, Milki-trans s.r.o. Urbanice, Ostrawina a.s.
3.    Finanční dar na akci poskytl Rotary klub Opava, a vlastně také všichni návštěvníci letošních opavských vinných trhů, kteří si zakoupili skleničku (či několik skleniček) vína, protože i část výtěžku z této akce přispěl na úhradu některých nákladů

 

Všem dobrým lidem díky – o adventu, o Vánocích, i kdykoliv jindy.

2016 12 gastro honza 8

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015