Anna Janíková: Na konferenci se také hledaly nové možnosti pro současnou Indii

pátek 20. ledna 2017 12:00

2017 01 indie 1

Až do dalekého indického Nového Dillí se vydala Mgr. Anna Janíková, Ph.D., z Ústavu informatiky Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Jejím záměrem byla účast na konferenci International Conference on Digital Libraries 2016.

NOVÉ DILLÍ (INDIE), OPAVA - Konferenci hostil v polovině prosince India Habitat Centre (IHC) a pořádala ji knihovna Výzkumného institutu energie a zdrojů (TERI), který financuje indická vláda. Na akci bylo zváno několik zahraničních odborníků, kteří měli obohatit ostatní účastníky o své znalosti. Pro Slezskou univerzitu je velmi potěšujícím faktem, že mezi slavnými jmény jako Donna Sheeder (prezidentka International Federation of Library Associations and Institutions - IFLA), Gobinda Chowdhury (Northumbria University), Michael Seadle (Humboldt-Universitet zu Berlin) či Kristian Jensen (British Library) byla také Dr. Anna Janíková, která zde ve svém příspěvku prezentovala vědeckou práci opavského univerzitního pracoviště.

2017 01 indie 2Jak nám řekl doc. RNDr. Luděk Cienciala, Ph.D., vedoucí Ústavu informatiky, přednáška Anny Janíkové na téma “Data mining: a tool for better service delivery“ zazněla v sekci “Integration of Data Warehousing and Mining". Anna Janíková jej následně trochu více konkretizovala: „Snažila jsem se účastníkům představit data mining jako metodu, kterou je vhodné začlenit do organizačních procesů. A to hlavně protože je data mining přínosem pro rozhodování, jeho výsledkem jsou znalosti, které by nebylo možné získat jiným způsobem."

Podtitul konference International Conference on Digital Libraries 2016 zněl SMART FUTURE: Trends that will change the world. Dr. Janíková k tématu konference uvedla: „Ačkoli se v názvu konference přímo nachází sousloví “digital libraries“, byl kontext konference směřován spíše k tématu “libraries in digital age“. Témata se ve většině případů týkala nových technologií, informačního managementu, výzkumu a kulturního dědictví. Ke každému tématu byly přiřazeny jednotlivé sekce, které je rozšiřovaly, proto je velmi těžké odpovědět na otázku, na jaké téma se vlastně konference zaměřovala."

TERI se jako organizace specializuje na výzkum v oblasti energetiky, environmentalistiky a udržitelného rozvoje. Jejím primárním úkolem je pomáhat řešit těžko řešitelné úkoly pomocí vědy a výzkumu. Jedním z takových projektů je například pěstování potravin v Ladaku (oblasti, která je více jak 3500 metrů nad mořem), zajištění elektrické energie v odlehlých vesničkách v Chattisgarhu, vývoj a stavba energeticky nezávislého bydlení v Kalkatě atd. 
Co se v rámci konferenčních příspěvků neřešilo, ale prosakovalo ze všech proslovů indických účastníků, byly problémy, se kterými se Indie jako země musí vypořádat. A hledaly se možnosti, které by současné Indii mohly pomoci.
„Tím je myšlena chudoba, korupce, zločinnost, znečištění životního prostředí a mezi jinými také negramotnost. Vláda musí bohužel bojovat se všemi problémy najednou a jedinou cestou vedoucí k řešení je lidská vynalézavost. Knihovny se v této obtížné situaci musí stát nástroji sociální inkluze, podporou e-governmentu a jiných vládních programů, ochránci kulturního dědictví a doslova prameny vědění, aby byla zachována základní lidská práva a bohaté kulturní dědictví Indie. Dozorem nad těmito činnostmi se musí stát členové Indické vlády samotní, kteří byli na konferenci přítomni,“ konemtuje opavská vědkyně konferenci.

Přístup pořadatelů potřebě otevřeně šířit poznatky odpovídal. Všechny sekce byly natáčeny, řada byla streamována živě a záznamy jsou také k dispozici ke zhlédnutí zpětně. Pořadatelé konference (z institutu TERI) se tak snažili reagovat na potřeby vlády a občanů Indie. Nezbývá než doufat, že bude touha po změně vyslyšena a po ICDL 2016 bude následovat ICDL 2019, kde bude Indie prezentovat své četné úspěchy.

Podle podkladů Anny Janíkové zpracoval Martin Kůs

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015