Ústav informatiky na Dni otevřených dveří oslovil neformálním přístupem

sobota 21. ledna 2017 7:55

2017 01 FPF informatika dod 4

Autor textu: Mgr. Kamil Matula

OPAVA - I letos měl Ústav informatiky připraven pro zájemce o studium bohatý program v rámci Dne otevřených dveří FPF Slezské univerzity v Opavě. Akce proběhla ve středu 18. ledna, a to hned ve dvou časech. V úvodní části, nejprve v deset a následně ve dvanáct hodin, byli návštěvníci seznámeni obecně s možnostmi studia v rozmanitých oborech na fakultě a dalšími příležitostmi, které je v rámci studia čekají, jako jsou výjezdy do zahraniční či zapojení do volnočasových aktivit nebo výzkumných projektů. Druhá část byla již v režii jednotlivých ústavů.

Na Ústavu informatiky byla tato akce pojata jako neformální setkání zájemců o studium informatických oborů v programech Aplikované informatiky, Informatiky či Informačních studií a knihovnictví. Při té příležitosti byli studenti provedeni specializovanými učebnami, kde výuka daných oborů probíhá, byli seznámeni s konkrétními možnostmi studia na ústavu a po celou dobu se mohli ptát na vše, co je v danou chvíli zajímalo.

2017 01 FPF informatika dod 3Asi největším lákadlem bylo představení obou laboratoří robotiky, kde byli návštěvníci seznámeni nejen s robotickým a leteckým vybavením ústavu, ale také praktickými příklady využití robotů a dronů ve vědě a výzkumu, ale i v běžném životě. Studenti mohli slyšet i povídání o létajících robotech od odborníků Dr. Langera, Mgr. Martinů a Ing. Obdržálka.

V Laboratoři experimentální informatiky provedla studenty konkrétními možnostmi studia dr. Vavrečková. Informatika dnes neznamená jen programování, ale především dopad informační a výpočetní techniky na činnost společnosti. Zájemci o studium si tak mohli odnést cenné informace o propojení současné informatiky s praxí.

Studenti také navštívili CISCO laboratoř, kde s Mgr. Lenkou Resslerovou probírali možnosti studia v oblasti sítí, a jak mohou získat tolik ceněné certifikáty. Na přetřes přišly i témata jako bezpečnost sítí, kyberútoky či zneužití dat.

Prohlídka byla zakončena v zasedací místnosti ústavu, kde měli návštěvníci možnost se občerstvit, načerpat síly a především si promluvit si se zástupci o ústavu o svém případném budoucím studiu, snech, vizích a možnostech. Představeny byly další akce ústavu, jako soutěž v programování robotických systémů – Opavský Robocup, na který byli studenti srdečně pozváni.

O přípravy a zájemce o studium se tak velmi ochotně a úspěšně postaral tým zástupců z řad akademických pracovníků, doktorandů a zaměstnanců ústavu. Jmenovitě doc. Cienciala, Dr. Vavrečková, Dr. Planková, Dr. Langer, Dr. Blahuta, Mgr. Resslerová, Dr. Janíková, Mgr. Martinů, Ing. Obdržálek, Mgr. Matula a H. Černínová. Děkujeme všem organizátorům, a samozřejmě všem návštěvníkům, bez kterých by akce nebyla možná.

Ústav informatiky nevítá návštěvníky se zájmem o informatiku jen o Dni otevřených dveří. Důkazem tomu je velmi úspěšná akce FPF se představuje, přijďte se podívat na Ústav informatiky, která proběhla v prosinci loňského roku nebo chystaná exkurze pro účastníky soutěže S TIPOU za tajemství elektronu, která proběhne 27. ledna, případně exkurze pro Gymnázium Bruntál plánovaná na polovinu února. Pokud by měl o návštěvu ústavu zájem kdokoliv jiný, může se obrátit na Dr. Miroslava Langera a domluvit si individuální termín, a to na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015