Slezská univerzita v Opavě v roli patronky: finanční sbírka pro Natálku přinesla více než 16 tisíc korun

středa 8. února 2017 15:16 Autor: Martin Kůs

OPAVA - 16 120 korun. To je výsledek finanční sbírky pro sedmiletou Natálku Kotasovou trpící dětskou mozkovou obrnou. Finančními prostředky na léčbu této dívenky přispěli zaměstnankyně a zaměstnanci Slezské univerzity v Opavě. Patronace Filozoficko-přírodovědecké fakulty, Fakulty veřejných politik a rektorátu Slezské univerzity v Opavě ukázala, že řada lidí není k osudu nemocné školačky lhostejná. Tato v tuzemsku výjimečná patronace naplňuje podle slov děkana FPF Zdeňka Stuchlíka třetí roli univerzit, jež se dá stručně charakterizovat jako souhrn aktivit vysoké školy směrem ke společnosti.

2016 10 FPF natalka„Jako správní patroni jsme chtěli Natálce zajistit finanční prostředky na potřebnou jednorázovou léčbu v Sanatoriích Klimkovice, která stojí měsíčně padesát tisíc. Díky této  léčbě mají děti velkou naději na zlepšení. Přesto ji pojišťovna Natálce a podobně hendikepovaným dětem nehradí,“ uvedl jeden z organizátorů sbírky, zástupce vedoucího Institutu tvůrčí fotografie (ITF) FPF Mgr. Jiří Siostrzonek, Ph.D. „Děkujeme všem, kteří přispěli,“ doplnil.

Nad regulérností sbírky bděl Krajský úřad Moravskoslezského kraje v Ostravě. Po vyřízení nutných administrativních formalit, budou peníze předány mamince Natálky, paní Haně Semenyšinové. Připomeňme, že zaměstnanci FPF přispěli před předloňskými Vánocemi prostřednictvím finanční sbírky dětem trpícím dětskou mozkovou obrnou téměř osmnácti tisíci korunami.

2017 02 Natlka vystavaImpuls k zapojení naší univerzity do této aktivity vyšel od pedagoga Institutu tvůrčí fotografie  profesora Jindřicha Štreita, který děti s diagnózou dětské mozkové obrny v Klimkovicích fotografoval. Ze souborů unikátních snímků vznikl nejen kalendář, ale především putovní výstava, kterou viděli lidé v řadě tuzemských měst včetně Prahy. Zatím poslední vernisáž výstavy nazvané Držíme spolu se uskutečnila v prostorách Vyšší odborné školy sociální v Ostravě ve čtvrtek 2. února 2017. Přítomen byl mj. děkan FPF Zdeněk Stuchlík, zástupci Krajského úřadu MSK či ministr Pavel Bělobrádek.

Podle vyjádření zástupce vedoucího ITF Mgr. Jiřího Siostrzonka, Ph.D., který na vernisáži pronesl úvodní slovo, je i tato výstava důkazem, že naše aktivity směřující k upozorňování na tuto sociální a zdravotní problematiku nekončí.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015