Nová publikace provede dvaceti pěti lety Slezské univerzity v Opavě

pátek 10. února 2017 12:01 Autor: Martin Kůs

2017 02 knihy 1

OPAVA – Pomyslnou tečkou za rokem oslav dvaceti pěti let od vzniku Slezské univerzity v Opavě se stane představení publikace s názvem 25 let Slezské univerzity v Opavě. Uskuteční se na Reprezentačním plesu v sobotu 11. února od 19 hodin v Kulturním domu Na Rybníčku, který společně připravuje statutární město Opava a Slezská univerzita v Opavě.

Na svých 220 stranách tato výpravná publikace přináší pohled na vznik, první roky a postupný vývoj univerzity i na její aktuální přítomnost. Čtenáře zavede do studijních i mimostudijních aktivit na jednotlivých univerzitních součástech (fakultách) a seznámí je s výjimečnými osobnostmi akademického i vědeckého života, cenami a poctami, která její studenti a pracovníci získali, ale i s osobnostmi, které univerzita za dobu své existence sama ocenila.

2017 02 knihy 2Publikaci připravili pracovníci oddělení vztahů s veřejností ve spolupráci s archivem Slezské univerzity v Opavě. Autoři se při své práci opírali především o materiály uchovávané v univerzitním archivu, ale také o vzpomínky těch, kteří u počátků vysoké školy v Opavě a v Karviné byli, kteří ji předávali něco ze sebe a tím jí formovali, posouvali a vytvářeli její místo na slunci. Fakta a události z historie se snažili podložit originálními citacemi a snímky. Velký díl práce na knize tak odvedly pracovnice archivu Slezské univerzity v Opavě a za tuto práci jim určitě patří velké poděkování. Poděkování ale patří také těm, kteří autorům pomohli s materiály prezentujícími jednotlivé součásti univerzity i přípravou částí knihy věnovaných jiným, vesměs neakademickým aktivitám – sportu, pěveckému sboru, univerzitní knihovně, studentskému životu a dalším.

Přesto, že hned v úvodu autoři uvádějí, že univerzitu tvoří především lidé, kteří jí vdechují život tím, že na ní studují, pracují a věnují se vědě, nezapomínají ani na jiné důležité souvislosti, jakými jsou sídelní budovy, insignie, taláry či principy, na kterých veřejná vysoká škola funguje. Zkrátka do dění na Slezské univerzitě nahlížejí autoři z různých úhlů pohledu. Jsou si však plně vědomi, že nebylo v jejich silách obsáhnout vše, každý detail a každou událost uplynulého čtvrtstoletí. Popsat celých dvacet pět let života Slezské univerzity v Opavě by vydalo ne na jednu publikaci, ale na celý soubor knih. To však neznamená, že kniha není uceleným dílem s dostatkem informací.

2017 02 knihy 3Akademický rok 2015/2016 byl tedy v Opavě a v Karviné rokem jubilejním. Mimo jiné autoři zařadili do publikace také pozdravy několika osobností – se svým vztahem k univerzitě se vedle současného rektora doc. Ing. Pavla Tuleji, Ph.D., svěřuje např. primátor Opavy Ing. Radim Křupala či primátor města Karviná Tomáš Hanzel. Svá přání připojili i zástupci několika jiných vysokých škol a univerzit.

Publikace je sestavena tak, aby zaujala nejen ty, kteří mají ke Slezské univerzitě vztah, ať už z doby svých studií nebo z pracovních aktivit, ale také ty, kteří univerzitu a život na ní neznají. Žádná kniha by však nebyla pro čtenáře vděčnou, kdyby nedostala náležitou formu. Proto se publikace 25 let Slezské univerzity v Opavě ujala ostravská společnost Graphic House s.r.o, která jí dala nejen nadstandardní zpracování, ale také mimořádně atraktivní obal, a vytvořila tak důstojný celek, který určitě potěší každého, kdo jej vezme do rukou.

Publikace 25 let Slezské univerzity v Opavě bude zájemcům dispozici a vypůjčení v Univerzitní knihovně Slezské univerzity.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015