Kdo je superstar ve čtení německy psaných textů?

úterý 14. února 2017 12:01

2017 02 UCJ soutez germanistu 2

OPAVA – V úterý 8. a ve čtvrtek 10. února 2017 hostila Slezská univerzita v Opavě další ročník soutěže ve čtení německých textů Wer wird Lese-Superstar?, což můžeme volně přeložit asi jako Kdo se stane superstar ve čtení? Soutěž je určena žákům a studentům základních a středních škol z Opavy a okolí.

Soutěž ve čtení německých textů, kterou organizuje Oddělení germanistiky Ústavu cizích jazyků, se poprvé konala v roce 2015 nejprve pro malý okruh opavských škol. Přesto, že se zatím jedná pouze o místní akci pořádanou univerzitou, v letošním roce ji organizátoři pro velký zájem, kdy se zúčastnilo bezmála 70 soutěžících, byli nuceni rozdělit do dvou dnů a vytvořili dvě kategorie – v jedné kategorii spolu soutěžili žáci základních škol a ve druhé kategorii studenti gymnázií a středních odborných škol. Texty, které předčítají, si soutěžící volí sami; většinou se jedná o úryvky z knih, divadelní hry, poezii či jiná literární díla.

2017 02 UCJ soutez germanistu 3Ti do Opavy přijeli z Krnova, Města Albrechtice, Orlové, Karviné, Hlučína, Ostravy, Klimkovic, Horního Benešova, Bruntálu a Oder. Zastoupeno bylo také jedenáct opavských škol.
„Cílem této akce je motivovat více žáků, aby se učili německy a vzbudit v nich zájem o německý jazyk a kulturu,“ vysvětluje svůj záměr hlavní organizátor soutěže Priv.-Doc. Dr. Martin Maurach, lektor DAAD, který na univerzitním Ústavu cizích jazyků působí od roku 2014 a dodává, že podle ohlasů soutěž inspirovala některé školy k tomu, že se rozhodly udělat svá základní kola, z nichž se do Opavy nominují reprezentanti školy.

Pro pořadatele soutěže bylo velmi příjemné zjištění, s jakou chutí žáci, studenti i jejich učitelé němčiny k cizí řeči přistupují, a že své nadšení pro německý jazyk nijak neskrývali.

„Soutěž však kromě podpory zájmu o němčinu v našem regionu sleduje ještě jeden důležitý cíl, a tím je snaha ukázat, že univerzita není uzavřenou a neprodyšnou budovou, ale institucí s příjemnou atmosférou, která intenzivně spolupracuje s ostatními školami v regionu a má pro zájemce o studium dveře otevřené,“ doplňuje doc. PhDr. Gabriela Rykalová, Ph.D., vedoucí Oddělení germanistiky.

A kdo tedy je Superstar 2017?

Základní školy: 1. Michal Otto Mikolajek (ZŠ Otická, Opava), 2. Natálie Endrychová (ZŠ Vrchní, Opava), 3.  Bianka Bakošová (ZŠ Město Albrechtice)

Střední školy a gymnázia: 1. Kateřina Valečková (Gymnázium Karviná), 2. Veronika Volná (Jazykové gymnázium Pavla Tygrida, Ostrava-Poruba), 3. Jan Onderka (Slezské gymnázium Opava).

2017 02 UCJ soutez germanistu 4

Podle podkladů Gabriely Rykalové zpracoval Martin Kůs

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015