O pražském festivalovém dění budou informovat opavští studenti

čtvrtek 16. února 2017 7:08 Autor: Martin Kůs

2017 02 inventura

PRAHA, OPAVA – Nebudou sice v hlavních rolích na pódiu divadla, ale budou u všeho, co se bude dít. Studenti, ale i čerství absolventi oboru Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo, přednášeném na Filozoficko-přírodovědecké fakultě v Opavě, se zúčastní letošního 15. ročníku pražského festivalu nového divadla Malá inventura. Ne však v rolích dramaturgů, scénáristů či herců jak nejspíš čekáme, ale v roli recenzentů a hodnotitelů jednotlivých festivalových představení, případně jako koordinátoři a průvodci jednotlivých souborů a festivalových hostů, kteří do Prahy přijedou – podle pořadatelů jich bude okolo osmi desítek.

2017 02 Tereza Drozdova 2Jak bylo prezentováno na tiskové konferenci 7. února, opavští studenti budou na festivalu působit ve dvou rovinách. Tou první je přednáška kombinovaná s workshopem, která se uskuteční hned první festivalový den. Ta bude zaměřena právě na otázky prezentace divadelních recenzí a jejich psaní s přihlédnutím na různé umělecké styly a interpretace. V následujících dnech pak studenti vytvoří několik žánrově i formálně různých novinářských textů s lehkým kontextem 21. století a s průniky do dalších kulturních odvětví. Festivalové dění budou prezentovat především na festivalovém blogu, sociálních sítích a také prostřednictvím dopisování do médií, např. Pražského deníku.

 

„Na loňském festivalu Na cestě pro nás lidé z Malé inventury zajistili jeden z rozborových seminářů a právě tam se zrodila myšlenka větší vzájemné spolupráce. V rámci té pak přišla nabídka působit přímo na festivalu v Praze,“ uvádí k festivalu Amálie Křížová, jedna z pořadatelek loňského říjnového festivalu Na cestě.

Festival Malá inventura se uskuteční ve dnech 22. února až 1. března 2017. Na festivalu se v průběhu osmi večerů představí na 12 scénách celkem 40 akcí. Podrobný program festivalu je k dispozici na www.malainventura.cz. 
Psaní recenzí bude ležet hlavně na současné posluchačce 1. ročníku Petře Fusové a loňské absolventce Kulturní dramaturgie, dnes posluchačce 1. ročníku magisterského oboru Audiovizuální tvorba Isabely Moravcové. Opavskou výpravu pak doplní ještě druhačka Tereza Drozdová, třeťačka Amálie Křížová a prvák Tomáš Valenta. Blog bude koordinovat především Kristýna Plešková, rovněž loňská absolventka Kulturní dramaturgie a letos posluchačka 1. ročníku magisterské Audiovizuální tvorby.

"Takováto spolupráce s Malou inventurou je opravdu velmi dobrá zkušenost a to nejen pro studenty Kulturní dramaturgie. Osobně mám zkušenosti se psaním zpravodajů z různých festivalů i článků pro různá média a sama vím, že pracovat v časovém presu, který na festivale vždy je, znamená velkou výzvu. Proto se mi tato nabídka velice líbí. Studenti se naučí pracovat a psát pod tlakem a navíc uvidí úplně jiné druhy divadla, než s jakými běžně přichází do styku a to ještě více obohatí jejich rozhled. Tato spolupráce je navíc vyjímečná i tím, že budou pracovat pod vedením zkušeného žurnalisty Tomáše Bořila, který je může naučit psát nejen kvalitní recenze na několik stran, ale také smrsknout svůj nároz do krátkého komentáře o pár větách,“ uvažuje o přínosu účasti v Praze Kristýna Plešková a dodává: „Jsem ráda, že má Kulturní dramaturgie takovéto příležitosti a rozhodně doufám, že do budoucna jich jen přibude."

To, že se vše bude odehrávat “až“ v Praze, nemusí Opavany rmoutit. Jak už se stalo tradicí, Malá inventura se následně z Prahy postěhuje na několik dalších míst v republice a Opava mezi nimi ani tentokrát nebude chybět. Ve dnech 22. až 25. října 2017 ji bude hostit Klub Art opavského Obecního domu.


 

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015