Výstava fotografií Zdeňka Stuchlíka a jeho kolegů vzbudila v Klodsku zájem a měla úspěch

pondělí 13. března 2017 12:12 Autor: Zuzana Urbánková

OPAVA -Za značného zájmu ze strany odborné i laické veřejnosti se v sobotu 11. března 2017 konala vernisáž výstavy fotografií děkana Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě profesora Zdeňka Stuchlíka. V polském Muzeu v Kladsku se na jeho dílo i dílo jeho kolegů - maďarského fotografa Zsolta Gyenese a polského umělce a vědce Jerzy Oleka – přišla podívat více než stovka lidí. Návštěvníci, z nichž někteří přijeli až ze vzdálené Wroclavi, si nejdříve vyslechli přednášky všech tří autorů. Sál, jímž je bývalá kaple, byl zaplněn téměř do posledního místa, a i když přednášky byly místy do značné míry odborné, lidé jevili zájem. Poté následovala  v muzejní galerii nacházející se o patro výš samotná vernisáž.

FOTOGALERIE Z VERNISÁŽE VÝSTAVY

„Chodím téměř na všechny vernisáže. Jsme nevelké město a toto je jedna z možností kulturního vyžití. Tato vernisáž je jedna z nejlepších, které jsem v poslední době viděla. My si to tady docela užíváme," uvedla s úsměvem jedna z návštěvnic, která se představila jako Aňa a která si přišla pro podpis Zdeňka Stuchlíka vystavujícího zde 15 barevných velkoformátových fotografií.

Pokud se tedy chystáte do Klodska ležícího zhruba 140 kilometrů od Opavy těsně za českými hranicemi poblíž města Náchod, máte možnost výstavu nazvanou MODIFIKOVANÉ ROZMĚRY zhlédnout v březnu a dubnu 2017.  V opačném případě není vyloučeno, že výstava bude k vidění také u nás. „Pokud se vše podaří, rád bych ji přenesl k nám do Opavy,“ podotkl Zdeněk Stuchlík, jehož fotografie nazvaná Schizofrenní mesiáš bude nyní vystavena také na prestižní výstavě v Frankfurtu nad Odrou.

V souvislosti s výstavou odpověděl profesor Stuchlík na následující otázky:

Co je společným jmenovatelem díla všech vás tří?
Společný jmenovatel je dán již názvem výstavy, nicméně z obecného hlediska je v případě díla všech tří autorů zásadní skutečnost, že motivací pro uměleckou tvorbu jsou vědecké metody a postupy reflektující prostor, časoprostor i vztah mezi řádem a chaosem. Pokud je mezi našimi díly odlišnost, tak v jiném přístupu k tvorbě.

Kolik fotografií nyní v Polsku představíte?
Patnáct snímků, tedy přesně tolik, kolik jich je v katalogu. Jedná se o barevné velkoformátové fotografie.

U našich sousedů nevystavujete poprvé. Jak tuto současnou výstavu vnímáte?
Jako prestižní a zajímavou, a to především svým zaměřením a mezinárodním přesahem. Jerzy Olek je jako umělec respektovaný polský konceptualista, Zsolt Gyenes nejvýznamnější maďarský umělec, který proniká do světa obrazu přes nejmodernější technologie.

2017 03 dkan Zdenk Stuchlk vystava

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015