Institut tvůrčí fotografie má nového docenta. Stal se jím Tomáš Pospěch

pátek 17. března 2017 8:23

2017 03 Pospech 2

Autor: Ondřej Durczak

OPAVA - Dne 15. března 2017 se na půdě Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě konala habilitační přednáška MgA. Mgr. Tomáše Pospěcha. Ph.D., dlouholetého pedagoga Institutu tvůrčí fotografie FPF SU v Opavě. Po přečtení oponentských posudků autor představil vlastní fotografickou tvorbu a teoretickou, kurátorskou i pedagogickou práci a přednesl půlhodinovou přednášku Autorská kniha jako cílové médium pro fotografický projekt. Obhájil tak s úspěchem akademický titul docent. Přednáška se konala za přítomnosti mnoha profesorů, docentů, akademických pracovníků a studentů ze Slovenska i České republiky, mezi nimi i několik pedagogů, absolventů a studentů ITF.

2017 03 Pospech 3Předsedou komise pro habilitační řízení byl prof. PhDr. Václav Macek, CSc. z Vysoké školy múzických umění v Bratislavě a jejími členy prof. MgA. Milota Havránková z Akademie umění v Banské Bystrici a prof. Mgr. Jindřich Štreit, Dr. h. c. z ITF FPF Slezské univerzity v Opavě.

Oponenty habilitační práce doktora Pospěcha byli prof. Mgr. Miroslav Vojtěchovský, vedoucí Katedry fotografie na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Mgr. Bohunka Koklesová, PhD., prorektorka na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě a prof. PhDr. Vladimír Birgus, vedoucí Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě.

Docentem byl Tomáš Pospěch po schválení Uměleckou radou VŠVU jmenován předáním diplomu od rektora VŠVU prof. Stanislava Stankociho, akad. mal.

Doc. Mgr. MgA. Tomáš Pospěch, Ph.D. vystudoval kromě dějin výtvarného umění také bakalářské, magisterské i doktorské studium na Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě, kde také již téměř dvacet let vyučuje. Tomáš Pospěch je nejenom fotografem, ale i teoretikem fotografie a architektury. Ve své práci se zaměřuje především na poválečnou tvorbu českých autorů. Napsal na toto téma několik publikací a publikoval desítky článků a recenzí v odborných periodikách. Fotografii se věnuje také ve své volné tvorbě, v níž vytvořil několik cyklů subjektivních dokumentů, soubor Bezúčelná procházka či projekt o bývalém zemědělském družstvu v moravských Slušovicích, v němž se snaží nově prezentovat původní fotografie Jana Regala. Ve své nejčerstvější teoretické práci se zabýval fenoménem obytného rodinného domu „Šumperák“. Řadu projektů zpracoval také do knižní podoby.

2017 03 Pospech 4

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015