Výstava v německém Bambergu je otevřena, připravuje se seminář historiků

středa 5. dubna 2017 12:05 Autor: Martin Kůs

OPAVA, BAMBERG – O prvním dubnovém víkendu zamířili zástupci Slezské univerzity v Opavě a statutárního města Opavy do středověkem dodnes sálajícího německého města Bamberg. Cílem cesty byla příprava výstavy historických fotografií a pohlednic města Opavy (zajišťované statutárním městem Opava) s názvem "Gruss aus Troppau – Staré pohlednice z domoviny" ve velkoformátu, která byla Slezskou univerzitou a Institutem tvůrčí fotografie představena ke konci minulého roku v opavském Domě umění a prezentace Slezské univerzity v Opavě (zajišťovaná oddělení vztahů s veřejností SU) v Městském archiv Bamberg. Výstava i prezentace byly zahájeny v pondělí 3. dubna a zpřístupněny veřejnosti budou až 3. května 2017.

Fotoprocházka Bambergem na facebooku Slezské univerzity v Opavě


2017 04 instalace 1O cestě do Bambergu asi není třeba psát, jen zdůrazním, že pan řidič Jaromír Býma z magistrátu nás dovezl na místo spolehlivě, naprosto v pořádku a bez komplikací. Vysadil nás přímo před penzionem a za několik minut jsme už byli na svých pokojích. Pak už jen večeře z kuchyně nefalšovaných indických kuchařů a vyspat na náročný druhý den.

V devět ráno už na nás v budově Městského archivu Bamberg čekala paní Barbara Eckstein, restaurátorka Městského archívu Bamberg, která mám při instalaci byla neustále při ruce. Nejnáročnější bylo rozvrhnout si do prostoru vše, co jsme plánovali ukázat, ale i to se podařilo a pod našima rukama a před našima očima začala vyrůstat výstava starých opavských pohlednic i prezentace Slezské univerzity v Opavě.

2017 04 instalace 2O vstřícnosti pořadatelů v Německu jen pár detailů: cestou (nejspíše na českých dálnicích) praskla skla u pěti obrazů. A reakce paní Eckstein? „Žádný problém,“ vzala do ruky řezák na sklo a za čtvrt hodiny byly obrazy mezi ostatními s novým zaklením. A podobně můžeme pokračovat, podobných “bezproblémů“ se ukázalo více a vše bylo prakticky okamžitě vyřešeno. Že jsou panely úzké? Vyměníme je. Že se změnil systém zavěšení panelů? Nevadí, tady jsou nové úchyty… Jaký opak toho, co zažíváme v českých luzích a hájích.  

2017 04 instalace 3Již při instalaci nás navštívilo několik lidí, například Dieter Rehmann - zástupce spolku Heimatkreisgemeinschaft Troppau v Bamberg, redaktor zpravodaje Troppauer Heimat-Chronik a správce archivu spolku, který si nejen s námi popovídal a prohlédl si ještě ne zcela nainstalovanou expozici, ale hlavně nás pozval do Troppau-zimmer, tedy archivu, kde se soustředí dary a pozůstalosti bývalých, v roce 1945 odsunutých obyvatel Opavy.

2017 04 instalace 5Dieter se s námi později sešel v jedné z místních turistických atrakcí – nejstarším městském pivovaru Brauereigaststätte Schlenkerla, kde jsme povečeřeli a ochutnali místní specialitu – šunkové pivo. Černé pivo, k němuž přivoníte a ucítíte vůni uzeného, a kterého se napijete a z pivní chutě vám v ústech začne vystupovat příchuť šunky. Pro nás Slezany zpočátku trochu zvláštní, ale nakonec jsme museli uznat, že pivo to bylo dobré. O popularitě místa a zdejší pivnice asi nejvíce svědčí fakt, že ulice v nejbližším okolí je neustále plný lidí (různých barev pleti, jazyků i vzezření), všichni zde však postávají s půllitrem černého piva v ruce. A pak dlouhá, nikdy nekončící fronta k výčepu…

Večerní společnost nám kromě Andreace Hengera dělali i dva představitelé bamberské radnice – Wolfgang Metzner, místostarosta města Bamberg a Brigitte Riegelbauer, vedoucí Městské rady a Úřadu města Bamberg. Oba se živě zajímali o Opavu a život v ní a naopak nám přiblížili při procházce ulicemi města historii i současnost Bambergu.

2017 04 instalace 6Druhý den nás čekala nejen již avizovaná návštěva Troppau-zimmer, ale hlavně jedno zajímavé překvapení - Dieter Rehmann nás vzal na Opavské náměstí, kde jsme i posnídali v “opavské“ pekárně a hlavně si prohlédli pamětní kámen bývalých obyvatel Opavy, který stojí hned naproti nového areálu Bamberské univerzity a který nese v písemné i grafické podobě důležité letopočty z historie města Opavy. Posledním číslem je 1946.

Při příležitosti výstavy se v Městském archivu Bamberg uskuteční dne 22. dubna 2017 seminář historiků na téma vysídlení Němců z Opavska, kterého se zúčastní historici a zástupci zástupci Slezské univerzity v Opavě, Slezského zemského muzea a Muzea Hlučínska. Pro účastníky semináře a pozvané hosty z měst Bamberg a Opavy, Otto-Friedrich-Universität Bamberg a Slezské univerzity bude na závěr uveden filmový koncert. Jedná se o sestřih z dokumentu o dosud žijících pamětnících poválečného vysídlení z Troppau/Opavy vytvořený ve spolupráci s oddělením Audiovizuální tvorby Slezské univerzity, jež bude předveden za doprovodu živě hrané hudby v podání opavských hudebníků.
Výstavu a seminář historiků v Bamberg pořádá opavský kulturní spolek Kulturgesellschaft Troppau – Kulturní společnost Opava s patronací Slezské univerzity, za podpory měst Bamberg, Opavy a německého spolku Heimatkreisgemeinschaft Troppau, a s finanční podporou Česko-německého fondu budoucnosti.

2017 04 instalace 4

Plakat -Ausstellung -Bamberg kl

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015