Projekt Knihy znovu nalezené ukázal studentům, jak se pracuje s knižními fondy

čtvrtek 13. dubna 2017 6:19

Autor: Mgr. Kamil Matula

OPAVA – V úterý 4. dubna se v aule rektorátu Slezské univerzity v Opavě uskutečnila přednáška Knihy znovu nalezené, jejímž tématem bylo představení činností a výsledků stejnojmenného projektu. Akci organizoval Ústav informatiky ve spolupráci se zástupci daného projektu, Tomášem Foltýnem z Národní knihovny České republiky a Gro Kvanvig z nadace Stiftelsen Arkivet.

2017 04 nalezene knihy 2Představený projekt Knihy znovu nalezené se zabývá zpracováním a výzkumem knih uložených v rezervních fondech Národní knihovny. „Jde nám o zachování kulturního dědictví zejména zpracováním knih, které od dob jejich uložení v rezervních fondech nebyly nikdy čtené, a přivést je zpět ke čtenářům,“ říká hlavní řešitel projektu Tomáš Foltýn. Osudy na 300 tisíc svazků v rezervních fondech jsou navíc různé. Spousta knih se zde dostala za doby druhé světové války a krátce po ní. Proto vedle katalogizace dnes téměř 16 tisíc zpracovaných svazků probíhá historický i archivní výzkum, který má za cíl zasadit tok těchto dokumentů do širších, evropských kulturně-historických souvislostí, např. hledáním původních vlastníků daných dokumentů.

Již zmiňovaný Tomáš Foltýn zahájil přednášku výkladem o tom, jak se s kulturním dědictvím nakládá v nejistých obdobích válečných konfliktů a převratů, jaký dopad má takové zacházení na společnost a ovládání ideologie. Vysvětlil, jakým způsobem se obrovské množství svazků dostalo do rezervních fondů, jak s nimi bylo nakládáno až do současnosti.

Fotoreportáže z přednášky najdetete na facebooku Slezské univerzity v Opavě


Projekt samotný uvedl pomocí videa a pokračoval v představování klíčových aktivit a činností. Knihy jsou postupně zařazovány do katalogu Národní knihovny a stávají se dostupnými pro veřejnost. Vedle toho vznikla databáze vlastnických razítek a exlibris původních vlastníků knih. K účelům propagace bylo uspořádáno několik zajímavých výstav a vyšly dvě publikace: Knihy znovu nalezené, která popisuje projekt samotný, a Osudy psané knihami, která se věnuje osudům původních majitelů knih.

Gro Kvanvig ze Stiftelsen Arkivet ve druhé části přednášky představila další zajímavé formy propagace. Hovořila samozřejmě o webových stránkách a sociálních sítích projektu, ale také o velmi zajímavém edukačním programu, který je všem volně k dispozici, a virtuální výstavě, kterou si může kdokoliv projít z pohodlí svého domova.

Aktivní diskuse se nevedla pouze v přednáškovém sále, ale pro zájem se přesunula do nedaleké kavárny, kde v neformálním prostředí pokračovala. Oběma přednášejícím i hostům velice děkujeme a projektu Knihy znovu nalezené přejeme úspěšné pokračování.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015