Opavský páv odkrývá program letošního ročníku

neděle 16. dubna 2017 7:51 Autor: Daniel Martínek a Martin Kůs

2017 03 opavsky pav caver

OPAVA - Soutěžní snímky jsou registrovány a pro pořadatele IV. ročníku Mezinárodního festivalu studentských filmů Opavský páv, studenty uměleckého oboru Audiovizuální tvorba, začíná další etapa příprav. Vždyť už 2. května bude v prostoru opavské Slezanky (na Horním náměstí) slavnostním večerem zahájena letošní filmová přehlídka. Slezanka se tak promění na promítací sály, hernu deskových her a zázemí pro přednášky, workshopy a setkání. Pro návštěvníky je v průběhu celého festivalu, který potrvá do 4. května, připraven pestrý doprovodný program.

Doprovodný program festivalu se letos tematicky zaměřuje na vývoj kinematografie. „A jestliže statický obraz existoval dříve, než dynamický, jsou pro účastníky festivalu připraveny hned tři výstavy. První z nich bude, stejně jako loni, výstava obrazů a keramiky dětí z opavské ZŠ a MŠ při zdravotnickém zařízení. Návštěvníci si mohou vystavené předměty zakoupit a tím podpořit chod zařízení,“ řekla organizátorka doprovodného programu a studentka Slezské univerzity Klára Jančíková. Během festivalu budou také probíhat výstavy studentských děl oboru Audiovizuální tvorba napříč všemi ročníky. „Příchozí se mohou těšit na fotografie, texty, filmy a jiná díla. Někteří z vystavovatelů navštíví festival, tudíž bude i prostor na případnou diskuzi nad tvorbou,“ doplnila Klára Jančíková. Trojici výstav uzavře ostravský umělec vystupující pod pseudonymem Cyreal, který představí svoje psychedelické výjevy na fluorescenčních plachtách.

V sekci přednášek se představí Tereza Španihelová alias Tores Gorgeous, která publiku přiblíží život z pozice transgender ženy a svoji přednášku doplní o vlastní audiovizuální dílo a ukázky ze své činnosti v prostředí YouTube. Pro nadšence adaptací literárních předloh je připraveno inspirativní scénické čtení z vybraných knižních ukázek a jejich následné promítání ve filmové podobě. Čtením bude provázet ostravský básník Jakub Chrobák spolu s literární teoretičkou Stanislavou Schupplerovou a vedoucí oddělení audiovizuální tvorby Monika Horsáková.

2017 04 pav bebjakNa své si přijdou také fanoušci animační techniky, kteří budou na specificky zaměřeném workshopu seznámeni s počátky této techniky a pod vedením studentů Audiovizuální tvorby si vyrobí vlastní praxinoskopy. „Koho více láká tajemství moderních vizuálních triků, student druhého ročníku Jan Vlček ho zasvětí do principu klíčovacího plátna a získané vědomosti bude moct následně vyzkoušet v praxi,“ uvedla k doprovodnému programu Viktorie Maliňáková z PR oddělení festivalu.

Festival je i letos soutěžní, mladí umělci se utkají v pěti kategoriích. Přihlásilo se na 170 snímků z celého světa, od Kalifornie, Rhode Islandu až po Singapur a Jižní Koreu. Mezinárodní porotu letos tvoří sociolog a dokumentarista Fedor Gál, režisér Peter Bebjak, dokumentarista Miro Remo, dokumentarista Jan Plachý, dramaturg ČT Martin Novosad a Viktor Kamenický z Mediálního centra PEVŠ v Bratislavě. Udělena bude i Divácká cena, o které hlasováním rozhodnou diváci. Závěrečný galavečer proběhne 4. května 2017 v prostorách Slezanky, součástí bude hudební produkce.

Vstup na festival a doprovodné akce je zdarma. Více informací k festivalu lze najít na internetových stránkách organizátorů festivalu - http://opavskypav.slu.cz/cs_CZ/

2017 04 opavsky pav 2017

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015