2017 04 UF Hnevosice 1

OPAVA -Do vysokoškolské posluchárny ve čtvrtém podlaží budovy Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě na Bezručově náměstí 13 usedly ve čtvrtek 20. dubna dopoledne děti ze Základní školy Hněvošice.

Z iniciativy jejich třídní učitelky Mgr. Vlasty Ohnheiserové se žáci 4. a 5. třídy přijeli podívat na naši hvězdářskou observatoř. Přivítal je a na jejich otázky odpovídal proděkan pro informace a rozvoj Tomáš Gráf.  „Jste první žáci základních škol, kteří naši observatoř uvidí,“ sdělil jim mj. v úvodu.

2017 04 UF Hnevosice 2Děti měly řadu dotazů, ať již v učebně nebo přímo ve hvězdárně, kterou navštěvovaly po skupinkách. „Nejvíce dotazů se týkalo možnosti života na jiných planetách, ale i náročnosti studia fyziky a astrofyziky,“ uvedl proděkan Gráf.

Podle slov paní učitelky se děti na prvním stupni základních škol učí základním pojmům vztahujícím se k vesmíru a tato tématika mnohé z nich velmi zajímá. „O vaší hvězdárně jsem se dozvěděla z televize, kde bylo řečeno, že bude přístupná i školám, takže jsem této možnosti využila. Dětem se to velice líbilo, jsou spokojeny ony i já,“ doplnila s úsměvem Vlasta Ohnheiserová.